Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele en analytische cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens en hier is geen toestemming voor nodig. Daarnaast maken we gebruik van marketing cookies om de website op jouw voorkeuren af te stemmen. Hiervoor kun je onderstaand toestemming geven. Je kunt je instellingen altijd weer wijzigen op de pagina over de cookies.

Functionele & analytische cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de website naar behoren werkt en om analyse uit te voeren

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de website op jouw voorkeur af te stemmen.

Duizenden buschauffeurs verwacht tijdens landelijke manifestatie in Utrecht

Staatssecretaris neemt witboek en petitie in ontvangst

portret José Kager
Door José Kager 13 maart 2023

De aangekondigde landelijke manifestatie in het streekvervoer trekt morgen naar verwachting duizenden buschauffeurs naar de Jaarbeurs in Utrecht. Namens de werknemers overhandigen vakbonden FNV en CNV een witboek en een petitie aan de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, Vivianne Heijnen. Hiermee vragen de bonden aandacht voor het vastgelopen cao-conflict in het openbaar vervoer.

Al wekenlang voeren werknemers in het openbaar vervoer actie voor een goede cao, met onder meer afspraken over een goede loonsverhoging, het aanpakken van de hoge werkdruk en een regeling om eerder te kunnen stoppen met werken. Ook voor deze week staan weer twee actiedagen gepland, op dinsdag en woensdag.

Toekomst van het streekvervoer

Marijn van der Gaag, bestuurder FNV Streekvervoer: ‘Het is positief dat de staatssecretaris ons witboek in ontvangst komt nemen. Eindelijk neemt het kabinet enige verantwoordelijkheid. We hebben al een tijd aangedrongen op hun bemoeienis bij onze cao-strijd. Den Haag heeft te lang weggekeken. Natuurlijk gaat het ons om  loon, werkdruk en andere afspraken op de korte termijn. Maar het gaat óók om de toekomst van het streekvervoer, met name op het platteland waar lijnen verdwijnen. Zoveel mensen zijn afhankelijk van het streekvervoer, dat moet gewoon een zaak zijn waar Den Haag zich mee gaat bemoeien.’

Vandaag voor het eerst weer bij elkaar

Vanmiddag kwamen de cao-partijen voor het eerst in bijna twee maanden weer bij elkaar. ‘Een doorbraak heeft dit nog niet opgeleverd’, zegt onderhandelaar Hanane Chikhi van CNV Vakmensen. ‘Wel is het een positieve stap dat we vandaag weer met elkaar om de tafel hebben gezeten. We hebben afgesproken om het overleg een vervolg te geven. Vroeg of laat moeten we toch een oplossing bereiken. We vinden het vooral belangrijk dat we concrete afspraken gaan maken over het aanpakken van de werkdruk, naast natuurlijk een goede loonsverhoging en een regeling om eerder te kunnen stoppen met werken.'

 

 

-----