Tot nu toe 4 keer zoveel stakingen als in gemiddeld jaar

Persvoorlichting
Door Persvoorlichting 29 maart 2023

In de eerste drie maanden van 2023 is er in 23 sectoren en bedrijven gestaakt. Dat is bijna evenveel als het jaargemiddelde van de laatste tien jaar, dat op 24 ligt. Ook is er een recordaantal van 30 ultimatums verstuurd, waaruit blijkt dat FNV-leden op meer werkvloeren bereid zijn actie te voeren voor een goede cao.

Stakingen die eruit sprongen vonden plaats bij de gemeenten, in het streekvervoer en in de ziekenhuizen. Verder werd gestaakt in het zorgvervoer, bij PostNL, drankenhandel Refresco, Technische Groothandel, spuitgieterij Berry Promens, Etos, Bijenkorf, Hibin, Douwe Egberts, multimodaal personenvervoer (Arriva, Keolis), touringcars, Intertek Polychemlab, Fokker Elmo, Forbo Flooring, Forbo Novilon, ING, Lantor, Cabot, Rockwool en Sabic.

Acties

Daarnaast waren er stiptheidsacties bij TEAM Terminal. In de jeugdzorg en bij de SW-bedrijven zijn er acties geweest. Ook de Uber-chauffeurs zijn in actie geweest.

Actie-cocktail

FNV-vicevoorzitter Zakaria Boufangacha: ‘Veel leden zien dat er nog steeds goede winsten worden gemaakt, terwijl zij moeten beknibbelen op hun uitgaven door de torenhoge inflatie. Tegelijk zien zij, dat zij heel hard nodig zijn. Deze cocktail maakt dat zij in actie willen komen voor een loon, waarmee zij aan het einde van de maand nog steeds evenveel boodschappen kunnen betalen. Daarbij steekt staken ook aan, want het loont, zien zij ook.’

10% en hoger

Bij gemeenten hebben stakingen tot een cao-akkoord met loonsverhogingen tot 12% geleid, in de ziekenhuizen ligt er nu een resultaat van 10% dit jaar (en 5% in 2024), waar nog over gestemd moet worden. Ook bij Cabot krijgen werknemers dit jaar 10%. Soms verbeterde het loonbod door stakingen, maar tekenden leden niet voor het resultaat omdat zij het ondermaats vonden. Dat gebeurde in het zorgvervoer en bij de Technische Groothandel.

Automatische prijscompensatie

In de havens leidde automatische prijscompensatie tot een verhoging van de lonen in nieuw af te sluiten cao’s met 16,9%.

Nederland verdient beter

De gemiddelde loonstijging bedraagt 6,2%. De laagste lonen stijgen met 7,6%; modaal met 6,9%. De trend is omhoog in de afgelopen 3 maanden. Boufangacha: ‘We zullen zien hoe we er komende zomer voor staan. De inflatie daalt maar langzaam, en de lonen lopen achter, dus ik verwacht ook elders een taaie loonstrijd. Wij vinden dat Nederland beter verdient.’

Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Daarnaast maken we optioneel gebruik van statistische en marketing cookies. De functionele en statistische cookies maken geen gebruik van persoonsgegevens. De marketing cookies worden gebruikt voor het personaliseren van advertenties. Onderstaand kun je toestemming geven voor het gebruik van cookies. Voor meer informatie, of om op ieder moment je instellingen weer te wijzigen, kun je terecht op onze pagina over de cookies.

Functionele cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de websites naar behoren functioneert.

Statistische cookies

:

Geven inzicht in hoe onze bezoekers de websites gebruiken.

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de websites op jouw voorkeur af te stemmen.