Stakingsstorm op komst, komende week acties op ruim 100 locaties

Persvoorlichting
Door Persvoorlichting 5 februari 2023

De komende week voeren FNV-leden op ruim honderd locaties actie. Boa’s, chauffeurs van bussen, zorgtaxi’s en Uber, vuilnisophalers, groenvoorzieners, machinisten en conducteurs van regionale vervoerslijnen, winkelmedewerkers in de Bijenkorf én de rest van de winkelstraat gaan de straat op voor een eerlijk loon en betere arbeidsomstandigheden. De roep van werkenden wordt iedere dag luider: wij verdienen beter.

De inflatie slaat een gat in de koopkracht en flinke loonsverhogingen zijn broodnodig. Helaas is de reactie van werkgevers te langzaam en onvoldoende. Het onbegrip daarover zwelt aan en de rek bij werkenden is eruit. Februari wordt daarom een stormachtige maand. Acties volgen elkaar de komende weken op.  

Actiebereidheid groot

Zakaria Boufangacha, vicevoorzitter FNV: ‘Leden uit verschillende sectoren geven de fakkel aan elkaar door. Zij voelen de pijn van de dagelijkse prijsstijgingen in de portemonnee. We zijn een jaar nog nooit begonnen met zoveel stakingen en acties, nu al in 11 sectoren en bedrijven. Dat zegt iets over de nood en de vastbeslotenheid van onze leden. Helaas is de reactie van werkgevers ondermaats. Sommige werkgevers gaan dinsdag zelfs actie voeren bij de Eerste Kamer omdat ze niet willen dat het minimumloon omhoog gaat.’

Overheid, kom met geld 

Een stijging naar 14 euro per uur is broodnodig, vindt de FNV. ‘Dat eisen we ook van de politiek. En daarbij: hun roep om hogere lonen klinkt hol, als zij zelf in semi-publieke sectoren zoals ziekenhuizen en streekvervoer niet voldoende geld beschikbaar stellen.’

2023 begint met veel stakingen 

In gemeenten, bij het streekvervoer, ETOS, PostNL, het regionale treinvervoer, de touringcars, drankhandels, technische groothandel, sociale werkbedrijven, spuitgieterij Berry Promens en de Bijenkorf zijn dit jaar acties en stakingen geweest. Voor komende week verwacht de FNV de volgende acties en stakingen:

Maandag trapt het streekvervoer ‘s ochtends hun landelijke staking af, die 5 dagen zal duren. Machinisten, conducteurs en chauffeurs van regionale lijnen als Arriva, Qbuzz en Keolis staken mee. Ook vuilnisophalers in Geldermalsen, Tiel en Culemborg leggen het werk neer. Maandagavond houdt de winkelstraat een grote actiebijeenkomst op de Coolsingel in Rotterdam.

Dinsdag trekken Uberchauffeurs in optocht naar het hoofdkantoor van het platformbedrijf in Amsterdam.

Woensdag zijn de medewerkers van de Sociale werkbedrijven aan de beurt. Zij voeren voor de tweede keer in twee weken tijd actie. Ditmaal in Arnhem.

Donderdag zijn er werkonderbrekingen in de Drechtsteden en in Emmen wordt geen vuilnis opgehaald vanwege de staking van gemeentemedewerkers.

Vrijdag nemen winkelmedewerkers in Rotterdam de fakkel weer over.

En tussendoor leggen ook medewerkers van de Bijenkorf het werk neer.

Volgende weken

De stakingsstorm beperkt zich niet tot komende week. Er liggen op dit moment ultimatums bij bedrijven zoals Hibin, easyJet, Fokker Elmo en Intertek die op korte termijn aflopen. Ook daar dreigen acties, mochten de werkgevers niet ingaan op de eisen die FNV stelt. Op 15 februari volgt een grote landelijke staking van vuilnisophalers en boa’s, alsmede andere gemeenteambtenaren. Op 17 en 18 februari staken chauffeurs van de zorgtaxi’s. In de algemene ziekenhuizen staat de barometer ook op storm.

Ketting aan acties

Door de ketting aan acties versterken de bedrijven en sectoren elkaar, zo stelt Boufangacha: ‘Leden zien dat staken werkgevers onder druk zet om met méér over de brug te komen. We hebben onlangs door acties en stakingen goede resultaten behaald bij Refresco en Berry Promens. In de particuliere beveiliging gaan de lonen zelfs met meer dan 20% omhoog. Andere leden zien dit en willen ook voldoende inflatie-compensatie. Zij voelen zich door elkaar gesterkt bij hun acties.’

Nederland Verdient Beter

FNV voert al sinds 26 november campagne onder de noemer ‘Nederland Verdient Beter’. De vakbond vindt dat werken moet lonen en eist dat iedereen een inkomen krijgt waar op een normale manier van te leven is. Werkenden zijn het afgelopen jaar 60 miljard euro misgelopen vanwege de inflatie en doordat het minimumloon nog niet naar 14 euro is opgetrokken. Dat geld moet volgens de FNV terug naar werkenden.

 

 

Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Daarnaast maken we optioneel gebruik van statistische en marketing cookies. De functionele en statistische cookies maken geen gebruik van persoonsgegevens. De marketing cookies worden gebruikt voor het personaliseren van advertenties. Onderstaand kun je toestemming geven voor het gebruik van cookies. Voor meer informatie, of om op ieder moment je instellingen weer te wijzigen, kun je terecht op onze pagina over de cookies.

Functionele cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de websites naar behoren functioneert.

Statistische cookies

:

Geven inzicht in hoe onze bezoekers de websites gebruiken.

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de websites op jouw voorkeur af te stemmen.