Veel mensen gaan niet naar dokter en tandarts omdat het te duur voor ze is

Enquête onder leden

Persvoorlichting
Door Persvoorlichting 7 februari 2023

Veel mensen gaan niet naar de dokter en de tandarts omdat het te duur voor ze is. Daardoor verergeren hun gezondheids- en gebitsproblemen. Dat blijkt uit een enquête van de FNV, die twee weken geleden is gehouden. De enquête werd door meer dan 5000 mensen ingevuld. De Tweede Kamer bespreekt zorgkosten in een debat op 8 februari.

Bijna 65% van de respondenten geeft aan dat de zorgkosten een financieel probleem zijn. Bijna 15% zegt het juist vanwege die zorgkosten niet te redden. Rond de 40% van de invullers vermijdt dokters- en tandartskosten. Op zich kunnen mensen gratis naar de huisarts, maar de teller van het eigen risico gaat lopen bij veel medicijnen en eventuele verwijzing naar een therapeut of ziekenhuis. 17% van de invullers geeft aan, dat de gezondheidsklachten erger worden door het vermijden van zorg. Bij gebitsproblemen is dat 26%. Bijna 1 op de 5 zegt noodzakelijke medicijnen niet te gebruiken omdat ze het niet kunnen betalen.

Stress

Een grote meerderheid -70%- ziet geen perspectief op verbetering in de toekomst. Slechts 2,6% ziet dat wel. Bijna de helft van de mensen geeft aan stress te ervaren vanwege geldzorgen.

Keuze: boodschappen of dokter

FNV vicevoorzitter Kitty Jong: ‘Dit zijn ernstige cijfers waarachter een hoop leed verborgen zit. Dat geldt voor werkenden, uitkeringsgerechtigden én ouderen die niet meer rond kunnen komen. Dat gaat ten koste van hun gezondheid. We weten uit de verhalen van onze leden dat mensen keuzes maken tussen boodschappen of de dokter. Dit onderzoek bevestigt het beeld dat de sociaal economische gezondheidsverschillen in ons land alarmerend zijn. Dat is niet alleen voor mensen zelf een probleem. Je schiet jezelf ook als samenleving in de voet als je niets doet aan serieuze gezondheidsklachten, omdat de ernst van de problemen en daarmee de kosten toe kunnen nemen.’

Tandzorg in basispakket

Rijkere mensen leven flink wat jaren meer in goede gezondheid dan mensen die arm zijn. Er zouden niet nog meer drempels voor mensen opgeworpen moeten worden om zorg te krijgen. Het kabinet is van plan om het verplichte eigen risico in de zorg aan te passen. Jong: ‘De enige aanpassing die nodig is bij het eigen risico is volledige afschaffing. Nu vermijden mensen zorg waarvan een arts al heeft geconstateerd dat die nodig is. We moeten niet accepteren dat deze groep mensen vanwege kosten rond blijven lopen met pijn of gezondheidsproblemen. En tandzorg moet in het basispakket.’

Armoede

Ook weet 37% van de mensen niet of niet goed genoeg, waar hij moet aankloppen bij geldzorgen en schulden. Het aantal mensen dat niet kan rondkomen groeit. Jong: ‘Hier ligt ook een stevige opdracht aan gemeenten om mensen met geldzorgen te bereiken. Daarnaast moeten gemeenten echt ruimhartiger zijn in hun beleid. Maar we zien regelmatig dat zij bijvoorbeeld strengere regels toepassen dan vereist bij kwijtschelding van gemeentelijke belastingen. Of zij passen de bijstandsregels veel te hardvochtig toe. Zo krijgen ze hun begroting op orde over de ruggen van hun armste inwoners. Onverteerbaar.’

Vervolgenquête

Uit een eerdere enquête, die eind september door 28.000 mensen werd ingevuld, bleek dat 18% van de invullers minder naar dokter en tandarts ging. Dit is een vervolgenquête, om de problematiek beter in kaart te krijgen. Ruim 70% van de invullers werkt, bijna 30% is uitkeringsgerechtigd of gepensioneerd.

Zie hier doorlink naar enquête 

Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Daarnaast maken we optioneel gebruik van statistische en marketing cookies. De functionele en statistische cookies maken geen gebruik van persoonsgegevens. De marketing cookies worden gebruikt voor het personaliseren van advertenties. Onderstaand kun je toestemming geven voor het gebruik van cookies. Voor meer informatie, of om op ieder moment je instellingen weer te wijzigen, kun je terecht op onze pagina over de cookies.

Functionele cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de websites naar behoren functioneert.

Statistische cookies

:

Geven inzicht in hoe onze bezoekers de websites gebruiken.

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de websites op jouw voorkeur af te stemmen.