Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele en analytische cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens en hier is geen toestemming voor nodig. Daarnaast maken we gebruik van marketing cookies om de website op jouw voorkeuren af te stemmen. Hiervoor kun je onderstaand toestemming geven. Je kunt je instellingen altijd weer wijzigen op de pagina over de cookies.

Functionele & analytische cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de website naar behoren werkt en om analyse uit te voeren

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de website op jouw voorkeur af te stemmen.

Adhoc kabinetsbeleid zorgt voor veel onzekerheid  

portret José Kager
Door José Kager 12 november 2021

Reactie FNV op coronamaatregelen persconferentie 12 november FNV is kritisch over de maatregelen en de wijze waarop deze door het demissionaire kabinet zijn genomen. Het voorbereiden van wetgeving waarmee het coronatoegangsbewijs door werkgevers gecontroleerd kan gaan worden op het werk leidt tot veel discussie en verdere polarisering op de werkvloer.

Beperkingen in diverse sectoren, zonder de directe toezegging van een stevig steunpakket leidt tot onzekerheid en verlies van met name flexbanen. Dat heeft mogelijke gevolgen voor het inkomen van mensen die niet thuis kunnen werken, maar werken in cruciale beroepen zoals de schoonmaak en de thuiszorg. 

Gevolgen voor werk en inkomen?

Tuur Elzinga, voorzitter FNV: ‘Het adhoc en visieloze pad dat het demissionaire kabinet kiest, houdt werknemers in enorm in onzekerheid. Want wat betekenen deze maatregelen voor de helft van de Nederlanders die niet thuis kunnen werken en onmisbaar zijn om Nederland draaiende te houden? Wat zijn de consequenties voor hun werk en inkomen? Rutte zegt volgende week te willen praten over steunpakketten, maar dat had al een stuk eerder moeten gebeuren. Dat is hard nodig voor werknemers in de direct getroffen sectoren zoals de horeca en de evenementensector, maar ook voor bijvoorbeeld het openbaar vervoer nu het thuiswerkadvies weer de regel wordt.’

Zorgen werknemers niet gehoord

Het demissionair kabinet lijkt de zorgen van de werknemers en vakbonden niet meer mee te nemen. Elzinga: ‘Waar we ooit als partners samen de pandemie te lijf gingen, met inzichten van ondernemers en direct van de werkvloer, doet het demissionaire kabinet nu waar het zelf zin in heeft. Ze kondigen ingrijpende maatregelen af om de besmettingen te remmen, maar overleggen niet vooraf met werkgevers en werknemers over de gevolgen. We moeten nog maar zien of het steunpakket dat het demissionaire kabinet aankondigde, stevig genoeg is. Iedereen beseft: dit kan heel goed langer gaan duren. Dit gaat onherroepelijk tot meer onzekerheid en dus banenverlies leiden.’

Veiligheid op de werkvloer

De FNV maakt zich ook grote zorgen over de druk die de nieuwe maatregelen – zoals de beperkingen in openingstijden in winkels en horeca - leggen op medewerkers. De vakbond vreest niet alleen voor onveilige situaties door extra winkelend publiek in een kortere tijd, maar ook voor nieuwe taken zoals het checken van klanten via de corona-checkapp.

Extra taken winkelmedewerkers onverantwoord

Kitty Jong, vicevoorzitter FNV: ‘De beperkte openingstijden zullen het aantal klanten in een kortere tijd de winkels doorjagen. Wat wordt dan verwacht van werknemers die veilig hun werk proberen te doen? Moeten zíj het overheidsbeleid gaan handhaven met alle risico’s op agressie van dien? Werknemers moeten hierin beschermd worden en of dit zal gebeuren- daar heb ik een hard hoofd in. Zeker in de drukke winkeltijd die voor ons ligt, met topdrukte van Black Friday, is dit totaal onverantwoord.’

Geen oplossingen voor zorgtekorten

De capaciteit in de zorg is na twee jaar nog helemaal niet verbeterd, constateert de FNV. Jong: ‘De zorg stond er al niet goed voor na jarenlange bezuinigen, maar corona heeft daar nog flink meer druk op gelegd. Het demissionaire kabinet heeft nu bijna twee jaar de tijd gehad om een poging te doen om daar verbeteringen in aan te brengen. Dat hebben ze laten liggen. Wij roepen al een hele poos en steeds luider, samen met ziekenhuismedewerkers: overheid, investeer in de zorg. Daar kan geen dag langer mee gewacht worden.’