Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele en analytische cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens en hier is geen toestemming voor nodig. Daarnaast maken we gebruik van marketing cookies om de website op jouw voorkeuren af te stemmen. Hiervoor kun je onderstaand toestemming geven. Je kunt je instellingen altijd weer wijzigen op de pagina over de cookies.

Functionele & analytische cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de website naar behoren werkt en om analyse uit te voeren

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de website op jouw voorkeur af te stemmen.

FNV waarschuwt ‘nieuwkomer’ Amazon: respecteer je werknemers en hun rechten

In brief met Europarlementariërs en internationale vakbeweging

Portret Peter te Lintel Hekkert
Door Peter te Lintel Hekkert 13 juli 2021

De FNV verwelkomt Amazon, dat binnenkort zijn eerste distributiecentrum in Nederland opent. Maar de vakbond roept de online winkelreus in een open brief meteen ook op om zich te houden aan de regels.

FNV waarschuwt Amazon: respecteer rechten werknemers

Lees onze brief aan Amazon


Tuur Elzinga, voorzitter van de FNV: ‘Wij zijn misschien een klein land, maar onze vakbondstraditie is lang en groot. Amazon moet de rechten van onze werknemers respecteren, waaronder het recht om je te verenigen in een vakbond.’

Europarlementariër Agnes Jongerius

De brief aan directeur Roeland Donker van Amazon Nederland is opgesteld met en mede ondertekend door Europarlementariërs Agnes Jongerius (PvdA), Kim van Sparrentak (GroenLinks), Christy Hoffman, secretaris-generaal van de UNI Wereldvakbond (UNIGlobal Union), en Oliver Roethig van de Europese vakbondsfederatie (UNI Europe). 

Vakbonden buiten de deur

De FNV maakt zich zorgen over hoe Amazon zal omgaan met de ongeveer twee- tot driehonderd distributiemedewerkers en de vierhonderd chauffeurs van het sorteercentrum dat waarschijnlijk deze week opengaat in de buurt van Schiphol. Het bedrijf staat er wereldwijd niet best op als het gaat om het respecteren van de rechten van zijn werknemers. Daarbij houdt het vakbonden het liefste buiten de deur.

Gezondheid werknemers in gevaar

Zo drukt Amazon in de Verenigde Staten en in de landen om ons heen, van waaruit Nederlandse klanten hun bestellingen geleverd krijgen, de lonen. Daarnaast brengt het bedrijf de gezondheid van werknemers in gevaar door de buitensporige werkdruk. Ook moeten medewerkers toestemming vragen om naar het toilet te gaan en worden vaak al hun bewegingen digitaal gevolgd.

Kan niet door de beugel

Elzinga: ‘Dat soort toestanden kan absoluut niet door de beugel, dat tolereren wij van geen enkel bedrijf, dus ook niet van Amazon. Wij zijn blij met de komst van nieuwe bedrijven en banen naar ons land, maar wel op onze voorwaarden. Dat betekent overleg met de FNV over goede arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden. Dat zijn dingen die wij koesteren en waar wij voor vechten als dat nodig is.’

Een miljoen werknemers

Amazon is een van de grootste retailer ster wereld met ruim een miljoen werknemers. Het distributiecentrum bij Schiphol is de eerste fysieke plek van de multinational in Nederland.