Bijna helft werkgevers heeft te weinig oog voor veranderde omstandigheden op werkvloer

Persvoorlichting
Door Persvoorlichting 3 december 2020

De FNV vindt het verontrustend dat bijna de helft (48%) van de werkgevers onvoldoende oog heeft voor de veranderde werkomstandigheden op de werkvloer. Dat blijkt uit onderzoek onder 2000  FNV-leden uit onder andere de bouw, industrie, detailhandel, zorg en welzijn, transport en logistiek;  kortom beroepen die mensen buitenshuis moeten uitvoeren.

62% van de ondervraagden is bang om corona op te lopen op de werkvloer. Vier vijfde geeft aan, dat het soms niet lukt om 1,5 meter afstand tussen collega’s aan te houden op het werk. FNV deed het onderzoek samen met RTL Nieuws.

Vitale beroepen

Kitty Jong, vicevoorzitter FNV: ‘Dit zijn verontrustende cijfers. Er is veel aandacht voor thuiswerk, ook van het kabinet. Maar de helft van de mensen kán hun werk helemaal niet thuis uitvoeren. Zij doen werk dat vitaal is om de samenleving draaiend te houden, en dat niet thuis van achter een beeldscherm kan gedaan worden. Er is weinig aandacht voor hun huidige arbeidsomstandigheden. Zij hebben daarbij het gevoel dat hun management, dat ook vaak thuis werkt, te ver van de dagelijkse praktijk af staat en zonder enig overleg regels oplegt die lastig te handhaven zijn. Zeker omdat het management er vaak vanuit gaat, dat de vaste productienormen gewoon te halen zijn. Er moet met, in plaats van over werknemers worden gepraat.’

Zieke collega's

Het werk kost (veel) meer energie, zegt driekwart van de ondervraagden en 64% ervaart een (iets) hogere werkdruk bijvoorbeeld omdat collega’s uitvallen door ziekte. Meer dan de helft van de ondervraagden heeft te maken met zieke en afwezige collega’s als gevolg van corona(maatregelen). Ook het omgaan met collega’s, leveranciers en klanten is stressvoller, doordat zij zich regelmatig niet aan de coronaregels houden, zegt tweederde. Dat leidt tot meningsverschillen en soms ruzies op de werkvloer.

Detailhandel: hoogste werkdruk, weinig waardering

Vooral de detailhandel komt negatief uit het onderzoek naar voren. 9 van de 10 werknemers geeft aan, dat het werk veel meer (62%) of iets meer (28%) energie kost en dat levert stress op. Ook de omgang met klanten, leveranciers en collega’s is stressvol, zegt 4 van de 5 geënquêteerden. Driekwart is bang om corona op te lopen op het werk.

Beveiligers

Kitty Jong: ‘Dat lijkt me een reële angst, zeker met de decemberdrukte die er nu is. Het idee dat wij aan de veiligheidsregio’s hebben meegegeven om beveiligers aan te stellen helpt, maar het lijkt wel of veel goed-draaiende winkelbedrijven geen cent willen uitgeven aan de veiligheid van de medewerkers en klanten.’

Roofbouw

Werkgevers zijn in alle omstandigheden verplicht voor een veilige werkplek te zorgen. En de overheid moet daar op controleren. Jong: ‘Dat gebeurt veel te weinig. Ook zou het kabinet regels kunnen uitvaardigen die de veiligheid op de werkplek bevorderen, en ja, dat kan voor iets minder hoge winsten zorgen. Maar werkgevers in de winkels en supermarkten kunnen niet eindeloos roofbouw plegen op hun mensen. Daar komt bij, dat ze hen ook  nog de broodnodige waardering onthouden in de vorm van een goede loonsverhoging.’

Enkele weken gelden bleek dat bijna 15% van de besmettingen plaatsvindt op de werkvloer.

Het onderzoek werd in samenwerking met RTL Nieuws uitgevoerd.

Zie hier algemene resultaten

Zie hier resultaten detailhandel

Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Daarnaast maken we optioneel gebruik van statistische en marketing cookies. De functionele en statistische cookies maken geen gebruik van persoonsgegevens. De marketing cookies worden gebruikt voor het personaliseren van advertenties. Onderstaand kun je toestemming geven voor het gebruik van cookies. Voor meer informatie, of om op ieder moment je instellingen weer te wijzigen, kun je terecht op onze pagina over de cookies.

Functionele cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de websites naar behoren functioneert.

Statistische cookies

:

Geven inzicht in hoe onze bezoekers de websites gebruiken.

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de websites op jouw voorkeur af te stemmen.