Kabinet, geef gemeenten mogelijkheden tot menswaardige bijstand

Persvoorlichting
Door Persvoorlichting 16 maart 2022

De FNV heeft er vandaag in een brief aan de politiek* op aangedrongen, dat het kabinet gemeenten ruimte moet geven om te experimenteren met een regelvrije bijstand.  Dat kan door af te zien van een verplichte tegenprestatie in de bijstand en de kostendelersnorm. Bijverdienen tot 300 euro per maand zou mogelijk moeten zijn en het sanctiebeleid zou moeten worden afgeschaft.

FNV-vicevoorzitter Kitty Jong: ‘Wij willen dit graag aan de landelijke én gemeentelijke politiek meegeven. In Den Haag zouden ze dit snel mogelijk moeten maken, zodat gemeenten als ze gaan formeren weten waar ze aan toe zijn. Nu de koopkracht van mensen met lage inkomens zo stevig onderuit gaat, is dit urgenter dan ooit. Niet tijdelijk een paar pleisters plakken, maar er moet nu echt fundamenteel iets veranderen aan de positie van mensen met een te laag inkomen. We hebben goede en werkbare ideeën hoe armoede kan worden bestreden.’

Niet bezuinigen op kwetsbare mensen

Zo pleit de FNV ervoor dat de energietoeslag van 800 euro ook beschikbaar komt voor huishoudens die tot 130% van het minimumloon verdienen. Geplande structurele bezuinigingen zoals halvering van de belastingkorting die jonggehandicapten krijgen moet worden teruggedraaid, net als de versnelde afbouw van de dubbele heffingskorting* in de bijstand. Ook wil de FNV dat het wettelijk minimumloon naar 14 euro per uur gaat, en dat behalve de bijstand óók de AOW daaraan gekoppeld blijft.

Maatregelen die echt verschil maken

Jong: ‘Goed dat het kabinet mensen op bijstandsniveau enigszins tegemoet komt. Maar als je energierekening met meer dan 100 euro per maand stijgt en je toch al tekort komt, is dat snel op. Ook de Raad van State wil een ruimhartiger beleid. Veel mensen met onzeker werk -bijvoorbeeld oproepkrachten en zzp’ers- zitten in een kwetsbare positie én hebben weinig inkomen. Dat treft een heel huishouden, ook de kinderen. Kies nu eens structureel voor goede oplossingen. De energierekening is maar één van de vele zorgen die mensen in armoede hebben. Het wordt hoog tijd dat het kabinet dat erkent en maatregelen neemt die echt het verschil maken.’

Meten met twee maten

Ook wil de FNV dat het kabinet alles op alles zet om ouders in de toeslagenaffaire eindelijk eens te compenseren en schulden -waar de overheid ook schuldeiser van was- kwijt te schelden.

Jong: ‘Het kabinet meet met twee maten. Een steunregeling voor bedrijven was aan het begin van de pandemie zo opgetuigd. Maar eigen burgers die slachtoffer zijn van het falen van de overheid compenseren, dat duurt en duurt maar. Gênant en schandalig.’

Hier is de brief die de FNV aan de *vaste kamercommissie voor Sociale Zaken en werkgelegenheid heeft gestuurd

Kostendelersnorm: Bijstandsgerechtigden worden gekort als ze met meer mensen in huis wonen. Dat gaat vanaf 2023 veranderen, jongeren van 21-27 jaar kunnen dan gewoon bij hun ouder(s) blijven wonen. Nu is het nog zo, dat de ouder dan gekort wordt, waardoor zij soms gedwongen zijn hun kind uit huis te zetten. Dat heeft tot meer daklozen geleid.

Tegenprestatie in de bijstand: Van bijstandsgerechtigden die dat kunnen wordt gevraagd, als tegenprestatie voor het ontvangen van bijstand, om zogenaamde “vrijwillige” maatschappelijke activiteiten uit te voeren.

Dubbele heffingskorting in de bijstand is fiscaal voordeel dat gehuwden in bijstand ontvangen maar dat vanaf 2012 (tot 2035) wordt afgebouwd naar enkele heffingskorting

 

 

 

      

 

Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Daarnaast maken we optioneel gebruik van statistische en marketing cookies. De functionele en statistische cookies maken geen gebruik van persoonsgegevens. De marketing cookies worden gebruikt voor het personaliseren van advertenties. Onderstaand kun je toestemming geven voor het gebruik van cookies. Voor meer informatie, of om op ieder moment je instellingen weer te wijzigen, kun je terecht op onze pagina over de cookies.

Functionele cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de websites naar behoren functioneert.

Statistische cookies

:

Geven inzicht in hoe onze bezoekers de websites gebruiken.

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de websites op jouw voorkeur af te stemmen.