Reactie op kabinetsplannen minder strenge bijstand 

Persvoorlichting
Door Persvoorlichting 22 juni 2022

Het kabinet werkt aan plannen om de regels in de bijstand minder streng te maken: ‘Participatiewet in balans’. De FNV vindt dat een stap in de goede richting, maar had meer verwacht.

Kitty Jong, vicevoorzitter FNV: ‘Er is nu eindelijk erkenning dat de huidige Participatiewet té hard is en dat deze zorgt voor grote onzekerheid bij kwetsbare mensen. Met de plannen van minister Schouten komt wat broodnodige menselijkheid terug in de bijstand. Er is meer ruimte om cadeaus en hulp te ontvangen en om een buffer op te bouwen. En als bijstandsgerechtigden in deeltijd gaan werken mogen ze meer overhouden.’

Bijstand moet omhoog

Jong: ‘De FNV waardeert dan ook de inzet van minister Schouten om de scherpe kantjes van de Participatiewet af te halen. Dat is een prestatie op zich binnen deze rechtse coalitie, maar de kern van de wet blijft helaas overeind. De FNV had dan ook verwacht dat verdergaande stappen genomen zouden worden. Zo kan bestaanszekerheid alleen gegarandeerd worden wanneer de bijstand fors omhoog gaat. Ook pleit de FNV voor volledige afschaffing van de kostendelersnorm, van de verplichte tegenprestatie en van de partner- en vermogenstoets.’

Socialere wet noodzakelijk

Het SCP constateerde eerder in de evaluatie van de Participatiewet dat deze mislukt is. De FNV pleitte daarom al langer voor een fundamentele aanpassing van deze wet. Gemeenten krijgen in de plannen van het kabinet meer mogelijkheden om de Participatiewet menselijk toe te passen, maar dat is helaas nog geen garantie dat gemeenten dit ook daadwerkelijk gaan doen. Kitty Jong: ‘Het neoliberale systeem van boetes opleggen aan de armste mensen blijft wel bestaan. De bijstand is het vangnet van de sociale zekerheid. Iedereen die ziek wordt of zonder werk komt te zitten, loopt het risico om in de bijstand terecht te komen. Daarom is een veel socialere wet noodzakelijk.’

Afhankelijk van bijstandsnorm

Bovendien blijven mensen met een chronische ziekte of beperking afhankelijk van de Participatiewet, terwijl voltijds betaald werk geen reële optie voor hen is. Wanneer zij deeltijd -naar vermogen- werken, zouden ze het voltijdse cao-loon moeten kunnen verdienen. Ook met de plannen van minister Schouten mogen ze (voor een bepaalde periode) wel meer overhouden. Maar ze blijven afhankelijk van de bijstandsnorm.    

 

Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Daarnaast maken we optioneel gebruik van statistische en marketing cookies. De functionele en statistische cookies maken geen gebruik van persoonsgegevens. De marketing cookies worden gebruikt voor het personaliseren van advertenties. Onderstaand kun je toestemming geven voor het gebruik van cookies. Voor meer informatie, of om op ieder moment je instellingen weer te wijzigen, kun je terecht op onze pagina over de cookies.

Functionele cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de websites naar behoren functioneert.

Statistische cookies

:

Geven inzicht in hoe onze bezoekers de websites gebruiken.

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de websites op jouw voorkeur af te stemmen.