Kabinet, toon menselijk gezicht aan iedereen met uitkering en arbeidsbeperking

Persvoorlichting
Door Persvoorlichting 17 april 2020

De vakcentrales FNV, CNV en VCP zien door de corona-crisis grote knelpunten ontstaan in de uitvoering van de sociale zekerheid. Ze willen dat het kabinet snel maatregelen neemt om te voorkomen dat mensen in financiële problemen komen of hun rechten verliezen. Dat staat in een brief die de vakcentrales vandaag naar het kabinet hebben gestuurd.

De vakcentrales krijgen uit diverse hoeken signalen over situaties van mensen die langere tijd ziek zijn, werkloos of bijvoorbeeld arbeidsongeschikt en zorgen hebben of al in de problemen zijn gekomen. Door de RIVM-richtlijnen en de verplichting om anderhalve meter afstand te houden kan er niet fysiek gekeurd worden. Er is minder dienstverlening voor werkzoekenden en werkgevers zijn terughoudend met re-integratietrajecten.

Re-integratie

In de brief wordt het kabinet gevraagd coulant om te gaan met aanvragen voor onder meer WIA en Wajong-uitkeringen. Juist vanwege die bijna onmogelijkheid mensen fysiek te keuren pleiten de vakcentrales er voor, net als de NOVAG (bond UWV-verzekeringsartsen) vandaag, om mensen nu alvast een voorschot te geven. De beoordeling zou dan indien nodig uitgesteld moeten worden tot na de corona-crisis. Ook willen ze dat het kabinet zich toeschietelijk opstelt voor mensen die nu noodgedwongen niet kunnen re-integreren.

Oplossing

CNV-voorzitter Piet Fortuin: ‘Door het wegvallen van werkzaamheden, thuiswerken of door toegenomen veiligheidsrisico’s op de werkvloer is het veel lastiger voor mensen om te re-integreren. Mensen lopen, als hun re-integratietraject is gestopt, meer risico om na twee jaar loondoorbetaling in de WIA terecht te komen, met alle financiële consequenties van dien. Hier moet een oplossing voor komen.’

Meer gevoel nodig

Daarnaast is er meer gevoel van het kabinet nodig voor mensen in de bijstand. FNV-vicevoorzitter Kitty Jong: ‘We vragen het kabinet om een menselijke blik voor deze groepen, die vaak kwetsbaar zijn en het zwaar hebben. Wij horen bijvoorbeeld dat gemeenten heel verschillend omgaan met de tegenprestatie die bijstandsgerechtigden moeten leveren. In de ene gemeente worden ze verplicht onbeschermd door te werken, vaak te dicht op elkaar. In de andere gemeente mogen ze thuis blijven. Wij vragen het kabinet om het ‘blijf thuis-principe’ actief naar gemeenten te communiceren. De tegenprestatie, waar wij sowieso al geen voorstander van zijn, zou moeten worden opgeschort, net als de kostendelersnorm en het sanctiebeleid.’

Mensen met een arbeidsbeperking

Ook vragen FNV, CNV en VCP aandacht voor mensen met een beperking. Thuiswerken is voor hen heel lastig. VCP-voorzitter Nic van Holstein: VCP-voorzitter Nic van Holstein: ‘Werknemers met een arbeidsbeperking hebben juist vanwege de coronamaatregelen behoefte aan meer begeleiding en ondersteuning, zoals job- en life-coaching. Wanneer zij niet naar hun werk kunnen worden ze geconfronteerd met gebrek aan structuur en regelmaat, het gemis aan contact met collega’s en zelfs angsten of fysieke klachten. Juist nu zouden zij intensievere coaching moeten kunnen krijgen om hen te ondersteunen. Onze sociale zekerheid heeft nu op verschillende terreinen iets extra’s nodig, wij rekenen erop dat het kabinet daarvoor zorgdraagt.’

Verlenging WW- uitkering

Ten slotte willen FNV, CNV en VCP dat werkzoekenden met WW, van wie hun uitkering nu of zeer binnenkort afloopt, een uitkeringsverlenging krijgen tot aan de zomer, zo mogelijk iets langer. Het UWV kan nu minder dienstverlening bieden én de sollicitatiemogelijkheden zijn zeer gering op dit moment.

Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Daarnaast maken we optioneel gebruik van statistische en marketing cookies. De functionele en statistische cookies maken geen gebruik van persoonsgegevens. De marketing cookies worden gebruikt voor het personaliseren van advertenties. Onderstaand kun je toestemming geven voor het gebruik van cookies. Voor meer informatie, of om op ieder moment je instellingen weer te wijzigen, kun je terecht op onze pagina over de cookies.

Functionele cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de websites naar behoren functioneert.

Statistische cookies

:

Geven inzicht in hoe onze bezoekers de websites gebruiken.

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de websites op jouw voorkeur af te stemmen.