Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele en analytische cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens en hier is geen toestemming voor nodig. Daarnaast maken we gebruik van marketing cookies om de website op jouw voorkeuren af te stemmen. Hiervoor kun je onderstaand toestemming geven. Je kunt je instellingen altijd weer wijzigen op de pagina over de cookies.

Functionele & analytische cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de website naar behoren werkt en om analyse uit te voeren

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de website op jouw voorkeur af te stemmen.

Totaal 6 weken geboorteverlof voor partners in 2020

Bekijk ook de checklist Werk en Zwangerschap

Redactie
Door Redactie 30 juni 2020

Partnerverlof? Bestaat dat dan? Jazeker, want als vader of partner heb je net zo goed recht op verlof. Officieel heet dit geboorteverlof. Voorheen kregen partners na de geboorte van een baby 2 dagen verlof. Het geboorteverlof werd al eerder uitgebreid naar het aantal uren van 1 werkweek. Vanaf 1 juli 2020 kun je nog eens 5 weken extra verlof krijgen.

Totaal 6 weken geboorteverlof voor partners in 2020

De WIEG-wet

Het extra partnerverlof is geregeld in de Wet Invoering Extra Geboorteverlof (WIEG-wet). Dat is goed nieuws voor het hele gezin, want met de komst van een baby verandert er veel. Nu krijg je als partner de uren van 1 werkweek aan verlof. Die moet je opnemen binnen 4 weken na de geboorte. Dat kan te weinig zijn. Want je wilt graag de kersverse moeder bijstaan na de bevalling. Ook moeten er veel praktische zaken worden geregeld.

Dat geldt trouwens ook voor de periode voordat de baby er is. Wil je zeker weten dat je niks vergeet te regelen? Download dan onze handige checklist Werk en Zwangerschap.

Verlof van 5 dagen naar totaal 6 weken in 2020

Vanaf dit jaar wordt de verlofregeling dus verder verruimd. En kun je na 1 juli maximaal 5 weken aanvullend geboorteverlof opnemen. Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft dat geregeld. Het is de bedoeling dat meer geboorteverlof voor partners normaler wordt. 

Opnemen van extra geboorteverlof

Voor het opnemen van het extra geboorteverlof gelden wel een aantal regels:

  • Je baby moet op of na 1 juli 2020 geboren worden.
  • Je moet eerst het gewone partnerverlof opnemen.
  • Je krijgt maximaal 5 werkweken aanvullend geboorteverlof.
  • Je moet deze extra verlofweken opnemen binnen 6 maanden na de geboorte. (Let op: je krijgt tijdens het extra verlof maximaal 70% van je loon van het UWV.) 

Wanneer heb je recht op partnerverlof?

Je kan geboorteverlof aanvragen als je de partner bent van de moeder van het kind. Volgens de wet is dit het geval als je:

  • Met haar getrouwd bent.
  • Haar geregistreerde partner bent.
  • Ongehuwd met haar samenwoont.
  • Haar kind erkent.

Aanvullend verlof aanvragen

Wordt je kind na op of na 1 juli 2020 geboren? Dan kun je aanvullend geboorteverlof aanvragen. Weet je zeker dat je na de geboorte meer tijd wil doorbrengen met je gezin? Regel het dan gelijk met je werkgever. Twijfel je nog of wil je eerst kijken hoe het allemaal verloopt na de geboorte? Dan kun je het ook na de geboorte doen. Let er wel op dat je dat minimaal 4 weken voordat je het verlof wilt laten ingaan doet.

Download de checklist Werk en Zwangerschap