In de cao Sociale Werkvoorziening staan de arbeidsvoorwaarden voor de werknemers voor wie de Wet Sociale werkvoorziening (Wsw) geldt. Hierin vind je alle afspraken over bijvoorbeeld loon, toeslagen, vakantie, ontwikkeling en pensioen.
Looptijd: 1 januari 2021 tot en met 31 december 2025
Ja, op voorwaarde dat deze detachering passend is, dus bij jou past.
De afspraken die jij met het SW-bedrijf hebt gemaakt over opleiding, moeten gewoon worden nagekomen. Het SW-bedrijf moet hierover afspraken maken met de inlener. Ga hierover niet met je inlener in discussie maar met je SW-bedrijf. Die is namelijk jouw werkgever. Je kunt dit bijvoorbeeld met de afdeling P&O (personeel en organisatie) bespreken maar ook met je (eventuele) jobcoach.
Nee, dat mag absoluut niet. De inlener is verplicht alle eisen uit de Arbowet na te leven en die gelden voor iedereen die in het bedrijf aanwezig is, dus ook op bezoekers of gedetacheerden. Neem hierover direct contact op met je SW-werkgever. Werkt dat niet, neem dan contact op met de FNV.
Je blijft onder de cao Wsw vallen. Je krijgt het salaris dat hoort bij jouw functie (functieloon). Ook als je gedetacheerd wordt, geldt dat het loon dat je ontvangt moet passen bij de door jou uit te oefenen functie. Het kan wel zo zijn dat je door de afspraken in je IOP voorlopig nog het minimumloon ontvangt, tot maximaal 5 jaar nadat je in dienst bent gekomen bij het SW-bedrijf. Als je denkt dat je in jouw nieuwe functie recht hebt op een hoger salaris, vraag dan om een functiebeschrijving en functiewaardering.
In de detacheringovereenkomst staan afspraken over de arbeidsomstandigheden. Deze arbeidsomstandigheden moeten voldoen aan de wet- en regelgeving en passend zijn voor de beperkingen en de persoonlijke omstandigheden van de gedetacheerde. Als gedetacheerde heb je recht op de nodige aanpassingen van jouw werkplek. Ook heb je recht op voldoende beschermingsmiddelen en voorlichting en instructies over het gebruik van deze middelen. Het SW-bedrijf blijft eindverantwoordelijk voor de arbeidsomstandigheden bij de inlener. Voorwaarde voor detachering is dat de arbodienst een geldige risico-inventarisatie en -evaluatie van de werkplek verzorgd.
Nee, als je gedetacheerd bent, heb je meestal pas na 2 jaar actief (je mag stemmen) en passief (je mag je laten kiezen) kiesrecht bij de inlener. Je hebt wel inspraak bij jouw uitlener, dus het SW-bedrijf. Als je or-lid bij het SW-bedrijf bent en je wordt gedetacheerd, moeten je rechten en middelen door de inlener worden gerespecteerd. Maar het is wel aan te raden hierover afspraken te maken in de detacheringsovereenkomst.
Functioneringsgesprekken en beoordeling doen de begeleider/jobcoach in overleg met jouw leidinggevende van het inlenende bedrijf. Het inlenende bedrijf is het bedrijf waar je op dit moment werkt. De eindverantwoordelijkheid blijft altijd bij het SW-bedrijf.
Wij adviseren je dit te bespreken met je contactpersoon van het SW-bedrijf. Het is in het begin heel gewoon om onzeker te zijn. Dat hebben heel veel mensen als ze ergens anders gaan werken. Het is daarom ook goed om duidelijke afspraken te maken over inwerken en begeleiding.
De reistijd mag nooit langer zijn dan maximaal 3 uur per dag, tenzij uit jouw (her)indicatie iets anders blijkt. Het aanbod moet voor jou namelijk passend zijn.
Dat kan, maar het hoeft niet zo te zijn. De cao geeft aan dat als dat nodig is, de werktijden van de inlener ook voor jou gaan gelden (artikel 4.6). Als dit niet goed uitkomt, dan kun je hierover met je werkgever (het SW-bedrijf, niet de inlener) overleggen. Zijn de tijden anders dan je gewend bent, dan is het nuttig om in de cao te kijken of je misschien recht hebt op bepaalde toeslagen (overwerk, ongebruikelijke uren etc.).
Ja, dat kan voorkomen. Dit komt omdat jij een SW-dienstverband hebt en dus onder de cao SW valt. De cao SW kan op andere onderdelen weer betere afspraken hebben dan de cao van de inlener.
Je blijft in dienst van het SW-bedrijf en dat blijft ook jouw werkgever. Het is wel normaal dat er met jou overlegd wordt wie op de detacheringplaats (tijdelijk) jouw leidinggevende zal zijn. Dat kan iemand zijn van het bedrijf waar je gedetacheerd bent, maar het kan ook iemand zijn uit het SW-bedrijf.
Bij detachering maak je afspraken over jouw vakantie of verlofdagen met het SW-bedrijf. De inlener heeft daar niets over te zeggen. Wij adviseren wel je vrije dagen te bespreken met je inlener, zodat er rekening kan worden gehouden met je afwezigheid.
Om de detachering te laten slagen, is goede begeleiding nodig. Het SW-bedrijf zorgt hiervoor.
Je krijgt een vergoeding voor de kosten van het reizen tussen je woning en je standplaats (plaats waar je werkt). Normaal geldt voor de vergoeding van reiskosten woon-werkverkeer een maximum van 30 km tussen je woning en standplaats. Bij detachering geldt deze grens niet (artikel 7.5 lid 7 cao Wsw).
Dit ligt vooral aan de manier waarop je detachering afloopt. Als de detachering niet slaagt, dan word je met begeleiding herplaatst in een passende functie zoals afgesproken in je IOP. Met andere woorden: een baan die wel bij je past. Loopt je detachering af omdat de afgesproken tijd is afgelopen, dan adviseren wij je met jouw inlener te praten of het mogelijk is langer te blijven. Je kunt je contactpersoon van het SW-bedrijf hier eventueel bij betrekken.
Kom je er zelf niet uit en ben je lid van de FNV? Neem dan contact op met FNV.
De rechten van vakbondsleden staan helder in de cao Wsw en die veranderen niet door de detachering. Heb je hier toch problemen mee? Neem dan contact met ons op.
Dat kan, zolang het werk bij jou past. Kijk ook naar de afspraken die in jouw Individueel Ontwikkelingsplan (IOP) zijn gemaakt (artikel 9.1 cao SW).
Wanneer arbeidsvoorwaarden uit de cao Wsw bij de inlener niet kunnen worden nagekomen (denk bijvoorbeeld aan de 36-urige werkweek), dan moet dit A) goed op een rij worden gezet en B) in overleg met jou als werknemer worden gecompenseerd.
In de cao SW staat dat werk passend is als 'de arbeid past bij de belastbaarheid en capaciteiten van de werknemer'. Belastbaarheid betekent wat jij geestelijk en lichamelijk aankunt. Capaciteiten zijn de dingen die je kunt. Informatie daarover vind je bijvoorbeeld in jouw SW indicatie.
Ga eerst na of de detachering voor jou passend is, dus of het werk bij je past. Als dat zo is, ben je verplicht om mee te werken (artikel 9.1 lid 3). Als het aanbod niet passend is, meld dat dan bij degene die jou de baan heeft aangeboden (leidinggevende of detacheringsconsulent). Als je er met deze persoon niet uitkomt, zoek dan contact met de FNV. In artikel 9.1 lid 8 cao SW staat dat je naar de geschillencommissie in het SW-bedrijf kunt gaan als je vindt dat jouw werkgever jouw Individueel Ontwikkelingsplan (IOP) niet goed uitvoert. Als je geen IOP hebt en de detachering niet passend is, kun je ook naar de geschillencommissie gaan (artikel 2.5 cao SW).
Het uitlenende SW-bedrijf is en blijft verantwoordelijk voor de uitvoering van de cao-afspraken tijdens ziekte. De uitvoering kan aan de inlener worden overgedragen, maar het SW-bedrijf blijft altijd eindverantwoordelijk.