De grote meerderheid van de FNV-leden heeft ingestemd met het onderhandelingsresultaat voor de tweejarige cao Rechtsbijstand. De cao heeft een looptijd van 1 januari 2022 tot en met 31 december 2023. De cao geldt voor medewerkers van het Juridisch Loket en de Raad voor Rechtsbijstand.
Hieronder de belangrijkste punten:
Hiermee doen we meer voor mensen met een lagere salarisschaal. Het effect van de loonafspraken is bijvoorbeeld een structurele verhoging (in twee jaar tijd) van 9,9% in schaal D, 9,2% in schaal H en 8,5% in schaal K.
Met ingang van 1 juli 2022 wordt de thuiswerkvergoeding verhoogd van €2 naar €3 netto per dag. De thuiswerkvergoeding wordt hiermee opgenomen in de cao. Hierbij wordt in het vervolg het NIBUD richtbedrag automatisch toegepast voor de thuiswerkvergoeding.
De cao hanteert nu een ruimere definitie dan de traditionele gezinsvormen, om ouderschapsverlof, geboorteverlof en (adoptie- en pleeg)zorgverlof voor álle ouders open te stellen, inclusief meeroudergezinnen. Ook wordt de verlofmogelijkheid voor (gender)transitieverlof ingevoerd.
In beide organisaties is een pilot opgezet voor een 9-urige werkdag. In het vierde kwartaal van 2022 (RvR) en het eerste kwartaal van 2023 (hJL) worden de pilots geëvalueerd. Structurele invoering volgt bij positieve pilots per 1 januari 2023 (RvR) en 1 april 2023 (hJL).
Hoewel RVU geen collectief recht is in deze cao, kunnen individuele afspraken tussen werkgever en werknemer gemaakt worden over een RVU via een vaststellingsovereenkomst. Voor een objectieve beoordeling van RVU aanvragen en waarborging van gelijke behandeling van werknemers, wordt een afwegingskader voor individuele RVU aanvragen opgenomen. Verder is het vanaf 2023 in beide organisaties mogelijk in het kader van duurzame inzetbaarheid in overleg met de leidinggevende de 55+ uren binnen een twee weken venster op te nemen.
Het hele akkoord lees je hier. Wil je meer weten over de cao? Mail naar rechtsbijstand@fnv.nl.