Bakkers van Borgesius en Dutch Bakery staken 48 uur

Werknemers in Aalsmeer, Arnhem en Eindhoven in actie voor beter salaris

Portret Peter te Lintel Hekkert
Door Peter te Lintel Hekkert 7 juni 2023

De mensen bij Bakkerij Borgesius (Aalsmeer en Arnhem) en hun collega’s van Dutch Bakery in Eindhoven staken vanaf donderdag 48 uur. Zij komen in actie voor een goede loonsverhoging. De ruim 300 bakkers van deze bedrijven maken brood voor supermarkten, zoals Albert Heijn.

FNV: stakingen bij bakkers

Bij Bakkerij Borgesius in Aalsmeer begint de staking donderdag om 6.00 uur (tot zaterdag 6.00 uur), bij de twee andere broodfabrieken leggen de mensen het werk neer vanaf 7.00 uur. 

Geen genoegen met kruimels 

Ron Vos, bestuurder FNV Voedingsindustrie: ‘De bakkers kunnen niks met de krenterige 5% extra salaris die de werkgevers hen gemiddeld per jaar willen geven. Wij nemen geen genoegen met kruimels.’

Weer ten koste van eigen mensen

Nicole Engmann-van Eijbergen, bestuurder CNV Vakmensen: ‘Bij de vorige cao kwamen de werkgevers weg met een veel te lage loonsverhoging, nu willen ze weer een cao afsluiten die ten koste gaat van hun eigen mensen. Onbegrijpelijk. Ze gaan ervan uit dat de werknemers niet in opstand komen. Dat doen ze dus wel.’

14,3% salaris erbij

De vakbonden hadden de – vooral grote industriële - bakkersbedrijven al gewaarschuwd voor acties. In een ultimatum dat woensdag 7 juni afliep, stonden duidelijke eisen: 14,3% salaris erbij, per 1 juni, en automatische prijscompensatie, waardoor de lonen voortaan meestijgen met de prijzen in de winkels.

Eerder kunnen stoppen met werken

Ook moet er een zogeheten RVU-regeling (Regeling vervroegde uittreding) komen voor de mensen, die vaak al jong beginnen met zwaar werk in ploegendiensten. FNV en CNV vinden dat zij eerder moeten kunnen stoppen met werken.

Geen andere keuze dan actie

Vos: ‘De werkgevers zijn niet op onze eisen ingegaan, dus de bakkers hebben geen andere keuze dan in actie komen voor een betere cao.’

51.000 werknemers

In de hele bakkersbranche werken zo’n 51.000 mensen, waarvan 7.100 in industriële bakkerijen en 43.900 bij ambachtelijke bakkerijen.

Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Daarnaast maken we optioneel gebruik van statistische en marketing cookies. De functionele en statistische cookies maken geen gebruik van persoonsgegevens. De marketing cookies worden gebruikt voor het personaliseren van advertenties. Onderstaand kun je toestemming geven voor het gebruik van cookies. Voor meer informatie, of om op ieder moment je instellingen weer te wijzigen, kun je terecht op onze pagina over de cookies.

Functionele cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de websites naar behoren functioneert.

Statistische cookies

:

Geven inzicht in hoe onze bezoekers de websites gebruiken.

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de websites op jouw voorkeur af te stemmen.