Werken in de bakkerij bij extreme hitte

Redactie
Door Redactie 26 juli 2019

Bij sommige werkzaamheden in een bakkerij kan het erg warm zijn. Naarmate de buitentemperatuur oploopt, wordt het binnen nog warmer. Werken onder te warme omstandigheden brengt gezondheidsrisico’s met zich mee!

bakkerij

Samen met CNV Vakmensen en de werkgeversorganisatie NVB hebben wij een Arbocatalogus Industriële Bakkers opgesteld. Hierin staan afspraken over de arbeidsomstandigheden en de veiligheid in de industriële bakkerij. Van elk bedrijf in de industriële bakkerijsector wordt verwacht dat het zich aan deze afspraken houdt, tenzij het bedrijf kan aantonen dat het op een andere wijze een vergelijkbaar beschermniveau heeft gerealiseerd. In deze Arbocatalogus zijn onder meer afspraken gemaakt over temperatuurmeting, het opstellen van een warmteplan, grenswaarden en preventie. De Arbocatalogus vind je op www.arbocatalogusbakkerij.nl.

Het gebouw zo koel en droog mogelijk houden door:

  • Aapparatuur en verlichting waar mogelijk uitzetten.
  • Het gebruik van water voor de schoonmaak beperken (luchtvochtigheid) en dit op momenten plannen dat dit zo min mogelijk hindert.
  • Zo veel mogelijk ventileren als de temperatuur en vochtigheid buiten laag zijn (met name nachtventilatie gebruiken).
  • De zon buiten houden: door gebruik te maken van buitenzonwering, of anders warmtewerende folie op (dak)ramen plakken.
  • Het dak met watersproeiers koelen.
  • (tijdelijke) koeling/ventilatie inzetten.

  • Indien mogelijk werktijden verschuiven naar de koelste periodes. Inspannend werk tijdens de koelste periodes plannen of het werk zo mogelijk uitstellen.
  • Belastend werk verdelen over meerdere personen en vaker afwisselen.
  • Werk in warmte afwisselen met werkzaamheden in koelere omgeving, met extra pauzes.
  • Werkplekken of werkzaamheden hoog in het gebouw vermijden.
  • Zoveel als mogelijk werkzaamheden dicht bij warmtebronnen vermijden.   

  • Koel water verstrekken naar behoefte (eventueel waterijs) en medewerkers stimuleren om iedere 15 tot 20 minuten te drinken.
  • Lichte en luchtige werkkleding gebruiken en deze vaker vervangen.
  • Bij extreme hitte: medewerkers niet alleen laten werken buiten zicht van anderen.

  • Voorkom plotselinge grote temperatuurverschillen (> 6 °C verschil) en hoge luchtsnelheid (> 0,5 m/s), bijvoorbeeld van tijdelijke airco-units en ventilatoren.
  • Wees voorzichtig met extra ventilatoren bij een ruimtetemperatuur van 35°C of hoger. Hoge luchtsnelheid kan dan tot meer warmtebelasting leiden.
  • Niet te lichtvaardig overgaan tot aanschaf van koelvesten.
  • Verstrek geen energiedranken en wees terughoudend met koffie en thee.
  • Verstrek geen zouttabletten.

  • Dan mogen medewerkers NIET meer werken. 
  • Als het redelijkerwijs niet mogelijk is om dit op korte termijn te regelen, geeft de werkgever in het warmteplan (zie Arbocatalogus) aan hoe hij ervoor zorgt dat medewerkers geen arbeid meer verrichten bij temperaturen boven de 40°C.
  • Tot de werkgever ervoor heeft gezorgd dat de medewerkers geen arbeid verrichten bij temperaturen boven de 40°C, mogen zij niet meer dan vier uur per dag in deze temperatuur werken. De overige uren moeten zij in een ruimte werken waar het koeler is dan 32°C!

Hoe werkt het:

  • Je hebt nodig: een thermometer en een vochtigheidsmeter (zo’n hygrometer is bij veel bouwmarkten of warenhuizen te koop)
  • Download de FNV Werkklimaat app, en vul de paar meetgegevens in.
  • De code Groen, Oranje of Rood laat zien hoe risicovol jullie werksituatie is.
  • Je krijgt advies over de beste balans tussen werken en rusten (pauzeren). 
Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Daarnaast maken we optioneel gebruik van statistische en marketing cookies. De functionele en statistische cookies maken geen gebruik van persoonsgegevens. De marketing cookies worden gebruikt voor het personaliseren van advertenties. Onderstaand kun je toestemming geven voor het gebruik van cookies. Voor meer informatie, of om op ieder moment je instellingen weer te wijzigen, kun je terecht op onze pagina over de cookies.

Functionele cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de websites naar behoren functioneert.

Statistische cookies

:

Geven inzicht in hoe onze bezoekers de websites gebruiken.

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de websites op jouw voorkeur af te stemmen.