De lonen van werknemers in het streekvervoer gaan dit jaar ruim 6% omhoog. Dat hebben FNV Streekvervoer, CNV en de Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) op 20 mei afgesproken in een onderhandelingsresultaat. De nieuwe cao Openbaar Vervoer gaat met terugwerkende kracht in op 1 april 2025 en loopt tot 30 juni 2026.
‘Uiteraard hebben onze leden het laatste woord’, zegt Marijn van der Gaag over het onderhandelingsresultaat. ‘Als de leden instemmen met het resultaat worden daarmee acties voorkomen.’
De cao gaat met terugwerkende kracht in op 1 april 2025 en loopt tot en met 30 juni 2026. Gedurende deze looptijd stijgen de lonen in totaal met 6,5%. Dat komt neer op een gemiddelde loonstijging van ruim 5% per jaar. ‘De forse bezuinigingen op het ov waren tijdens de onderhandelingen duidelijk voelbaar’, verduidelijkt Van der Gaag. ‘De werkgevers wilden de productie verhogen en meer kosten besparen. We moesten tegen de stroom inzwemmen. Maar uiteindelijk heeft het geresulteerd in koopkrachtverbetering, enige werkdrukverlaging, een eerder stoppenregeling en verbetering van de reiskostenregeling.’
- Per 1 april 2025 worden de lonen verhoogd met 1,5%.
- Op 1 oktober 2025 volgt een tweede loonsverhoging van 3%.
- Op 1 april 2026 komt daar nog eens 2% bij.
Naast de lonen stijgen ook de premies, vergoedingen en toeslagen telkens mee met hetzelfde percentage. Daarmee biedt deze cao niet alleen een stevige structurele loonsverhoging, maar ook een verhoging van de totale arbeidsvoorwaarden.
Ook is er gekeken naar roosters en werktijden: Na elke late dienst komt er een rustperiode van minimaal 12 uur. Overwerk voor parttimers wordt beter betaald en het jeugdloon verdwijnt. Werknemers kunnen nu met 61 jaar minder gaan werken en 2 jaar voor de AOW-leeftijd stoppen met werken.
De vakbonden en de werkgevers leggen verder vast dat ze er naar streven dat er uiterlijk op 1 juli 2025 een nieuwe definitieve Zwaarwerkregeling (RVU) moet komen. Hoe die er precies gaat uitzien moet nog verder worden uitgewerkt.