Op dinsdag 22 april zijn de onderhandelingen voor een nieuwe cao Openbaar Vervoer verder gegaan. Voorafgaand aan deze onderhandeling heeft FNV Streekvervoer overleg gehad met het Ssr bestuur. En hoewel we positief de gesprekken in willen blijven gaan, is dat lastig als de werkgevers vasthouden aan verslechteringen.
We startten vandaag dan ook met aangeven dat we erg teleurgesteld zijn dat er na vijf rondes nog geen concrete stappen op werkdrukverlaging en loon zijn gemaakt. We onderhandelen voor een betere positie voor onze leden. Maar als werkgevers blijven vasthouden aan alle verslechteringen, wordt het voor ons moeilijk om toe te werken naar een positief resultaat. De verslechteringen moeten van tafel en er moeten duidelijke stappen op loon en werkdruk worden gezet.
We zijn als vakbond niet bereid om eindeloos door te blijven onderhandelen zonder uitzicht op een positief resultaat. Dit is in het belang van ons allemaal. Het werk moet aantrekkelijk worden en blijven voor alle OV-medewerkers.
De balans van vandaag is dat we tot dusver nog geen afspraken hebben kunnen maken over werkdrukverlagende maatregelen. Vakbonden hebben aangegeven hier per se afspraken over te willen maken.
Er zijn inmiddels 2 voorstellen van werkgevers van tafel:
Overeenstemming hebben we over de RVU-regeling: indien partijen er niet uitkomen, is er per 1-1-2026 sprake van een regeling voor ‘roostergebonden personeel’.
Op loon is nog niks gebeurd.
Ook de andere verslechteringen zijn nog altijd niet van tafel. Een aantal zaken zijn onbespreekbaar (loondoorbetaling bij ziekte en opschuiven leeftijdsregelingen van 50 naar 55 jaar ). PKB (persoonsgebonden keuzebudget) is gedeeltelijk bespreekbaar mits er goede loonafspraken en goede werkdrukmaatregelen komen.
Inmiddels blijkt dat de werkgevers op het thema werkdrukverlaging nog geen concrete voorstellen kunnen aanleveren. Dit zorgt voor onbegrip aan vakbondszijde. De vraag is ontstaan of het überhaupt zin heeft om met de werkgevers verder te praten. Na de 6e ronde is er nog steeds geen sprake van werkdrukverlagende maatregelen en liggen alle verslechteringen nog steeds op tafel. Wij eisen dat werkgevers in ieder geval de verslechteringen van tafel halen. Werkgevers vragen een schorsing aan.
De laatste schorsing was tijdens het diner. Werkgevers openden met het uitspreken van de intentie dat ze echt er gezamenlijk uit wensen te komen. De werkelijkheid is dat er op werkdrukverlaging geen concrete afspraken liggen, ook niet op loon. Ook de verslechteringen zijn niet geweken.
Wij hebben aangegeven weinig fiducie te hebben in verder overleg. Werkgevers hebben daarop gereageerd om zo snel mogelijk weer bij elkaar te komen, voor een beslissend overleg.
Aankomende maandag 28 april om 14.00 uur staat het vervolg gepland. Wordt vervolgd.