In december hebben wij een enquête uitgezet naar aanleiding van vragen vanuit onze achterban. De enquête ging in op drie vragen over de kuchschermen, een fietsenplan en gebruik IVU-box. Hieronder lees je de uitkomsten van de enquête.
De enquête is massaal ingevuld. Dit versterkt de enquête enorm, er kan geen twijfel zijn over de representativiteit van de enquête. Als een enquête zo massaal wordt ingevuld, kun je de uitslag niet negeren en ontkom je als bedrijf en als verantwoordelijke concessieverlener (provincies) er niet aan om in gesprek te gaan met je medewerkers.
Het doel van deze enquête (en de uitkomsten daarvan) is om de diverse partijen, zoals Qbuzz, provincie en ov-bureau, te informeren over wat medewerkers van Qbuzz belangrijk vinden om het werk goed te kunnen doen. Het nakomen van beloftes ten aanzien van het fietsenplan (staat in de aanbestedingsofferte van Qbuzz) en het gebruik, of juist niet, van de IVU box, iets waar je dagelijks mee werkt en onvoldoende functioneert.
Het verwijderen van de kuchschermen lijkt op een ‘kort door de bocht’-actie van Qbuzz. Uit deze enquête is gebleken dat ruim 70% van de buschauffeurs het oneens is met het verwijderen van de kuchschermen uit de bussen. Lees hier de uitkomsten.
We hebben Qbuzz hierover geïnformeerd en hen uitgenodigd om met ons in gesprek te gaan om de uitslag te bespreken en te kijken of we naar een voor ieder aanvaardbare oplossing te komen. Helaas heeft de directie van Qbuzz niet op ons verzoek gereageerd, een gemiste kans om met haar eigen medewerkers naar een oplossing te kijken.
In de aanbieding die Qbuzz heeft gedaan ten aanzien van de concessie Groningen/Drenthe, is beloofd aan de medewerkers om een fietsenplan aan te bieden. De FNV-fractie van de ondernemingsraad heeft Qbuzz in het verleden hier al op aangesproken, maar tot op heden is Qbuzz deze belofte (nog niet) nagekomen. Uit de enquête komt naar voren dat 95% van jullie vinden dat beloftes over een fietsenplan nagekomen dienen te worden. Op de tweede vraag wie er wel of niet aan een fietsenplan wil meedoen, antwoordt slechts 10% dat zij hier niet aan mee willen doen. Lees hier de uitkomsten.
De FNV/OR-fractie gaat dit oppakken en wil de directie en overige OR-leden hierop aanspreken, wij houden jullie op de hoogte.
Alle uitslagen van de enquête spreken duidelijke taal! De uitkomst van de enquête over de IVU-box is wel erg duidelijk. Slechts 3% van de collega’s die meegedaan hebben aan de enquête (268 respondenten) geeft aan dat zij hier nooit problemen mee ondervinden. Dat houdt dus in dat 97%(!) van de medewerkers hier soms, regelmatig tot vaak last van hebben. Lees hier de uitkomsten.
Het niet goed functioneren van de box kan leiden tot gevaarlijke situaties voor buschauffeurs. Met name door het verlies van contact met de reisregie, terwijl communicatie met de reisregie een essentieel onderdeel is van het veiligheidsbeleid. Daarnaast kan het niet goed functioneren van de IVU-box leiden tot problemen bij met name het uitchecken, wat het risico op ongewenst gedrag en agressie vanuit passagiers vergroot.
Ook de Arbeidsinspectie hecht grote waarde aan functionerende communicatiesystemen en is bijvoorbeeld bij de Nationale Politie overgegaan tot handhaving. Wij vinden dan ook dat Qbuzz in het belang van haar medewerkers snel actie moet nemen op dit onderwerp. Net als bij de politie is een goed werkend en solide communicatiesysteem een basisvoorwaarde voor veilig werk.
Omdat de FNV het belangrijk vindt dat afspraken nagekomen worden, hebben wij een brief gestuurd naar Qbuzz met het verzoek het toegezegde fietsenplan te bespreken met de ondernemingsraad.
Wij vinden dat jullie veiligheid bovenaan staat. Omdat door het falen van de IVU-box deze veiligheid niet gegarandeerd kan worden, schrijven wij de provincie ook aan. Zij zijn de aanbestedende partij en dus ook indirect verantwoordelijk voor jullie veiligheid. De brief aan de provincie lees je hier.