De Railinfrastructuur (RIS) cao is sinds periode 1 2020 verlopen. Sinds het 3e kwartaal van 2019 zijn we al bezig om nieuwe cao afspraken met werkgevers te maken. In oktober 2019 was er op een haar na een akkoord voor de RIS cao. Helaas hebben werkgevers enkele uren voor de start van deze te verwachten finale onderhandeling het overleg afgezegd.
De redenen: Stikstof problematiek en PFAS.
Vervolgens bleven de afzeggingen, belemmeringen doorgaan vooral veroorzaakt door de Corona pandemie.
Maar laat ons vooral vooruit kijken: Op woensdag, 27 januari, zijn vakbonden en werkgevers in een virtuele vergadering bij elkaar gekomen voor de 1e cao onderhandeling. Inhoudelijk stond deze 1e onderhandelingsronde voornamelijk in het teken van het toelichten van de cao-voorstellen van de 3 vakbonden en werkgevers. Daarnaast hebben we een planning gemaakt voor de onderhandelingen. Werkgevers en vakbonden hebben zich als doel gesteld om uiterlijk eind maart een cao-resultaat te kunnen presenteren. De onderhandeling is constructief verlopen.
In de bijlage vinden jullie de FNV Spoor voorstellenbrief. Deze brief is een mix van de input van onze leden (via enquête najaar 2019) aangevuld/geactualiseerd met onderwerpen in overleg met de kaderleden in de RIS cao commissie.
Een van de belangrijkste punten is het afspreken van een regeling ‘eerder stoppen met werken’ voor alle werknemers, die onder de RIS cao vallen. De basis voor deze regeling is gelegd in het pensioenakkoord en is een overbruggingsregeling totdat er duidelijkheid is over de ‘zware beroepen’ regeling.
Het afspreken van een loonsverhoging is uiteraard een ander punt dat volle prioriteit heeft. Immers…de laatste loonsverhoging in de RIS cao was per periode 1 2019! FNV Spoor zet daarbij volop in op automatische prijscompensatie (APC) als bodem. Deze APC zou ook door moeten lopen op het moment dat de cao verlopen is. Dan blijft in ieder geval de koopkracht gegarandeerd. In de onderhandelingen kunnen we vervolgens inzetten op een loonsverhoging bovenop de APC.
Een ander belangrijk punt is het maken van afspraken voor het ‘thuiswerken’. Door Corona is dit onderwerp actueel geworden.
De volgende (virtuele) overleggen staan gepland voor:
Vrijdag, 19 februari aanstaande.
Woensdag, 3 maart, 17 maart en 24 maart aanstaande.
Het hoofdonderwerp voor het eerstvolgende overleg wordt ‘eerder stoppen met werken’.
Wij houden jullie op de hoogte van het vervolg.