Waar gewerkt wordt, daar worden fouten gemaakt. Voor een secretaresse die een tikfout maakt, zijn de gevolgen minder erg dan een verkeersfout met schade als gevolg voor een chauffeur. De kosten van de schade kan behoorlijk oplopen. Niet alleen directe schade voor de werkgever, maar ook schade aan derden waarvoor de werkgever aansprakelijk wordt gesteld. Wat doe je dan wanneer de werkgever jou aansprakelijk stelt voor de schade?
De wet en de cao Taxi zit zo in elkaar dat de werknemer alleen bij hoge uitzondering aansprakelijk gesteld kan worden. Alleen wanneer er sprake is van opzettelijk handelen of nalatigheid of van bewust roekeloos rijgedrag kan een werknemer aansprakelijk worden gesteld voor de schade.
Als een werkgever jou aansprakelijk stelt, dan moet hij bewijs leveren dat er sprake is van opzet. Of dat jij zeker kon weten welke schade je zou veroorzaken en toch het risico hebt genomen. Deze bewijslast is in de meeste gevallen niet te leveren. In de meeste gevallen is er natuurlijk ook geen sprake van opzet of bewust roekeloos gedrag. Maar toch zijn er werkgevers die het proberen en werknemers die de schade dan maar betalen omdat ze niet beter weten of bang zijn voor grotere gevolgen in hun baan.
Er kunnen in jouw contract of in het bedrijfsreglement andere afspraken over schade staan. Deze mogen alleen van de wet afwijken wanneer de werknemer zich verzekert tegen het risico op schade. Zo'n verzekering moet dan in de regeling verplicht gesteld zijn. Als deze er is, dan is een eventuele eigenbijdrage in beginsel weer voor rekening van de werkgever.
Schades zijn dus in de meeste gevallen voor rekening van de werkgever. Maar ze kunnen wel degelijk gevolgen hebben voor jouw loon. De werkgever heeft namelijk de mogelijkheid, zolang je niet in trede 12 zit, jouw een tredeverhoging te onthouden. Dit kan wanneer je 2 keer schade hebt veroorzaakt die aantoonbaar jouw schuld waren. Wanneer je te vaak schade maakt, kan een werkgever een dossier opbouwen om een ontslag procedure op te starten. Als dat gebeurt, is het belangrijk dat jij ook jouw verhaal van de gebeurtenis opschrijft en aan je dossier toevoegt. Komt het voor de rechter, dan kijkt hij namelijk alleen wat in het dossier staat.
Wanneer bij een bedrijf veel schade wordt gereden, kan dat wel een teken aan de wand zijn. Er is dan meestal meer aan de hand, zoals:
Als vaak schade gereden wordt op jouw bedrijf en je wilt dat dit verandert, nodig dan een van onze bestuurders of consulenten uit van FNV Taxi. Dan maken wij samen een plan om te winnen. En ik bedoel winnen voor iedereen ook de werkgever die soms gewoon een zetje nodig heeft om het bedrijf gezonder te maken.
Neem voor vragen contact op met een van de bestuurders.
De FNV heeft een nieuwe website. Hierdoor kan het zijn dat links op deze pagina niet werken of afbeeldingen niet zichtbaar zijn. Excuses voor het ongemak.