Op 18 september jl. zijn het bestuur van de Vermo en de FNV weer met elkaar om tafel gegaan. Discussiepunt was het toepassen van de inflatiecorrectie (het CPI-getal). Deze afspraak houdt in dat je salaris automatisch minimaal drie jaar wordt gecorrigeerd met de inflatie. De werkgevers willen de inflatiecorrectie niet betalen, de FNV houdt vast aan de gemaakte afspraken.
De Vermo wil gebruik maken van art 1.6.4, een clausule in de cao. Zij noemen dit de disclaimer. Dit hebben zij ons in mei 2023 in een memo laten weten. Alle Vermo-leden gaven aan dat een loonsverhoging met het CPI-getal (per 1-1-2024 is dat 11,3%) niet betaalbaar is.
Het bestuur stelt nu voor 60% van de 11,3% (=6,78%) aan de loonsverhoging te besteden. Hun argumenten zijn dat het CBS nu met een nieuwe manier van inflatie berekenen is gekomen, dus dat de oude manier te hoog is. En dat de overheid jou in 2023 ook gecompenseerd heeft met een energieplafond.
Een loonstijging van 60% van 11.3% betekent 6,78%. De loonsverhoging in 2023 was 4,2%. Dit betekent een stijging van 11% in 24 maanden, dus gemiddeld 5,5% per jaar. Werkgevers vinden dat jouw koopkracht hiermee behouden blijft.
Onze reactie is dat we met elkaar een afspraak hebben gemaakt om minimaal 3 jaar de inflatiecorrectie toe te passen. Wij willen dan ook vasthouden aan de gemaakte afspraken. De inflatiecorrectie is een afspraak die gemaakt is om te komen tot loskoppeling van het loongebouw van de cao Gemeenten.
Wij interpreteren artikel 1.6.4 zo dat als bedrijven niet aan de inflatiecorrectie kunnen voldoen, zij hiervoor bewijs moeten aanleveren. Dan kunnen we met elkaar in gesprek om tot een aanvaardbare oplossing te komen. Werkgevers hebben nu een mondelinge verklaring als bewijs aangeleverd, dat alle bedrijven de 11,3% niet kunnen betalen. Dat vinden wij onvoldoende.
Wat ons betreft blijft de afspraak staan dat de lonen per 1 januari 2024 met 11,3% worden verhoogd. Juist nu, want de Vermo-lonen lopen al achter de feiten aan. Jouw koopkracht blijft alleen op peil met het CPI-getal zoals afgesproken. Jij hebt het geld nu nodig, want de compensatie van overheidsmaatregelen stopt per 1 januari 2024. De sector kampt met personeelstekorten, we willen niet dat deze verder oplopen omdat het salaris achterblijft.
Op 12 oktober a.s. praten we verder met Vermo. Het bestuur gaat nu terug naar de aangesloten bedrijven om begrotingen op te vragen. Ook willen wij weten wat de gemeente wenst bij te dragen om dit tekort op te lossen. En wat het bedrijf van plan is te doen om eventuele tekorten op te lossen. Als we die informatie ruim van tevoren ontvangen kunnen we 12 oktober a.s. naar oplossingen kijken. We hebben ook ondernemingsraden geadviseerd gebruik te maken van hun recht op informatie. Zij kunnen huidige begrotingen vergelijken met eerdere jaarrekeningen.
De FNV en CNV hielden op 5 oktober een gezamenlijke ledenraadpleging. De leden ondersteunden de inzet van de cao-onderhandelaars 100%, want het is een cao-afspraak. En zij gaven ons waardevolle insight tips hoe de bedrijven er voor staan. Ook zijn de leden goed op de hoogte hoe hun gemeente erin staat. Op de meeste bedrijven maakt de houding van de werkgevers veel los. Al ruim een jaar heeft iedereen zich stil gehouden bij ‘maar 4,2%’. Nu geen 11,3% erbij scheelt mensen heel veel geld in de portemonnee.
Om samen sterk te staan zijn er appgroepen opgericht van leden en niet-leden. Nu is een goed moment om collega’s lid te maken. Nodig jouw onderhandelaar ook uit voor deze appgroep. Zo weten wij wat er speelt, kunnen mensen vragen stellen, en zorgen we voor een breed draagvlak. Het nummer wat je hiervoor kunt gebruiken is dat van Ingrid Koppelman: 06-38675090.
We houden je via de mail op de hoogte van de ontwikkelingen. Ben je lid, maar heb je nog geen mail ontvangen? Controleer dan jouw gegevens in MijnFNV.