Geen vuurwerk eerste ronde cao-onderhandelingen NS

Door Redactie 13 februari 2020

De cao-onderhandelingen voor de nieuwe cao NS zijn vandaag begonnen. Traditiegetrouw gebeurt dat door de voorstellenbrieven te presenteren aan de werkgever en de andere vakbonden. Zij kunnen daar dan vragen over stellen. De voorstellen van FNV Spoor zijn kristalhelder.

Geen vuurwerk eerste ronde cao-onderhandelingen NS

Onze voorstellen

• Een loonsverhoging van 5% met minimaal € 175 per maand extra voor iedere NS’er.
  • De optie om 3 jaar voor je AOW-leeftijd te stoppen met werken voor jong én oud.
  • 100% doorbetaling van je salaris bij maximaal 5 weken partnergeboorteverlof.
  • Ook bij bovenwettelijk verlof een ORT-uitkering.
  • Recht op weigering nachtdiensten vanaf 50 jaar voor iedere NS’er.
  • Een verhoging van de toeslag op over- en meerwerk met 50%.
  • Een vast contract voor uitzendkrachten na 9 maanden en een werkgarantie van 5 jaar voor iedere NS’er.
  • Dat reistijd bij opleiding buiten standplaats volledig betaald wordt.
  • Een levensfaseverlofregeling, waarbij NS extra toekent.
  • Meer mogelijkheden, faciliteiten en ondersteuning om thuis te werken.

NS is een stuk voorzichtiger en komt vooralsnog niet met concrete voorstellen.

Zorgen

Wat ons wel zorgen baart, is dat ook NS bevangen is door het 'flexibele' virus. NS wil graag dat de werknemer nog flexibeler wordt, maar dan wel genoeg tijd heeft voor zijn privéleven en gezondheid. Iets wat in onze ogen haaks staat op elkaar. FNV Spoor is van mening dat de rek van flexibiliteit er allang uit is bij NS. Er moet juist gewerkt worden aan een balans tussen privé en werk voor de medewerkers. Daarom pleiten wij in deze nieuwe cao ook voor onder andere meer mogelijkheden, faciliteiten en ondersteuning om thuis te werken of recht op weigering nachtdiensten. En een vast contract voor uitzendkrachten na 9 maanden en een werkgarantie van 5 jaar voor iedere NS’er.

Extra cao-voorstel

Naast de voorstellen uit de voorstellenbrief hebben FNV Spoor, CNV vakmensen en VHS een extra voorstel ingebracht. Wij stellen voor dat de NS gedurende de loop van de nieuwe cao de vakbondscontributie betaalt voor leden en nieuwe leden.

De volgende onderhandelingsronde is 5 maart.