Ondanks herhaalde verzoeken hebben werkgevers tot nu toe geen haast gemaakt met het starten van de cao-onderhandelingen. Op 1 januari 2024 zullen veel kosten stijgen, wat de noodzaak van een nieuwe cao urgent maakt. Daarnaast hebben werkgevers op 24 november de cao opgezegd. In de opzeggingsbrief leggen werkgevers ten onrechte de schuld van de opzegging bij de FNV.
Het opzeggen van de cao Textielverzorging betekent dat de werkgever aangeeft de overeenkomst te willen beëindigen. Na opzegging moeten we helemaal opnieuw onderhandelen over een nieuwe cao of andere arbeidsvoorwaarden. Dit veroorzaakt veel onrust in de sector.
FTN en Netex hebben de Cao Textielverzorging opgezegd met de volgende redenen:
1. De cao vereist een algehele herziening.
Reactie FNV: de cao Textielverzorging vertoont al jaren onduidelijkheden en interpretatieverschillen. Aanpassing is nodig, maar opzegging is ongebruikelijk en niet nodig. Het gesprek hierover moet aan de cao-tafel plaatsvinden.
2. FNV toont een gebrek aan constructieve houding, mede door vasthouden aan de afspraak rondom het controleorgaan.
Reactie FNV: beschuldigingen van een gebrek aan constructieve houding worden door FNV niet erkend. Het betreft een geschil over het controleorgaan, zoals afgesproken in 2013. Het proces rondom het controleorgaan is jarenlang vertraagd door FTN en Netex. De plotselinge draai in 2023 leidde tot een geschil. FNV bood aan juridische opheldering te zoeken, wat tot schorsing van het sociaal overleg leidde.
In de sector Textielverzorging werken meer dan 7.500 werknemers. Veel daarvan heeft een te laag inkomen en kan nauwelijks rondkomen. Het werk is zwaar en de werkdruk is hoog, wat leidt tot veel ziekteverzuim. Daarnaast is het moeilijk om nieuw personeel te vinden. Het is van groot belang dat de nieuwe cao zo snel mogelijk tot stand komt, met aanzienlijke verbeteringen in de arbeidsvoorwaarden.
Werkgevers handelen opmerkelijk. Aan de ene kant stellen ze de onderhandelingen over de nieuwe cao uit, maar aan de andere kant hebben ze aangekondigd dat werkgevers en werknemers vrij zijn om nieuwe afspraken met elkaar te maken zolang de nieuwe cao er niet is. Een nieuwe cao komt tot stand in overleg tussen de vakbonden en de werkgeversverenigingen. Afzonderlijke afspraken tussen individuele werkgevers en werknemers zijn sterk ongewenst. Ga daarom niet met je werkgever in gesprek over cao-zaken! Als je hoort dat sommige collega’s dat wel doen, laat het ons dan direct weten door een e-mail te sturen naar textielverzorging@fnv.nl
Lees de opzeggingsbrief van de werkgevers