Zoals afgesproken kregen wij op 8 juli van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) een voorstel om de tekorten op te lossen die ontstaan doordat jullie niet tot aan jullie arbeidsmodaliteit kunnen schrijven.
We leggen het probleem uit aan de hand van een voorbeeld:
Een voorbeeld van de situatie voorheen
De totale keurtijd is 16 uur en er wordt gewerkt in twee ploegen. Voorheen werkte de eerste ploeg van 06:00 tot 14:30 en de tweede ploeg van 14:00 tot 22:30. Na aftrek van een half uur pauze kwam je uit op 8 uur werktijd. De 15 minuten omkleedtijd telden ook mee als werktijd en werd extra ingeroosterd omdat de keuringstijd niet ingekort kan worden. In totaal werkte je dus 8 uur en 15 minuten per dag.
Een voorbeeld van de huidige situatie
Nu zijn de eindtijden van beide ploegen met 30 minuten vervroegd. Daardoor werkt de eerste ploeg tot 14:00 en de tweede ploeg tot 22:00. Inclusief pauze en omkleedtijd kom je daarmee uit op 7 uur en 45 minuten werktijd. Je bouwt dus per dag een tekort op van 30 minuten ten opzichte van je arbeidsmodaliteit.
De NVWA stelt voor om het 'KDS-kwartiertje' (15 minuten omkleedtijd) op te nemen in het 28-dagenrooster. Je schrijft dit kwartier als improductieve tijd. Als je in die tijd al werkzaamheden moet uitvoeren, dan geldt het als werktijd.
In de praktijk zouden de roosters van bovenstaand voorbeeld er dan zo uitzien:
Van die totale tijd gaat een half uur pauze af. Je komt dus opnieuw uit op 7 uur en 45 minuten werktijd per dag. De overige 15 minuten worden geschreven als improductief.
Dit is het begin van een goede oplossing, maar er wordt geen rekening gehouden met pauze nemen tijdens de keurtijd.
Volgens de vakbonden en de ondernemingsraad (OR) moet er in het rooster niet alleen rekening worden gehouden met de keurtijd en omkleedtijd, maar ook met de pauze. Hun voorstel is daarom om de roostertijd als volgt op te bouwen:
De roosters van het voorbeeld zouden er dan zo uitzien:
Hiermee komen we terug op de oorspronkelijke situatie met een werkdag van 8 uur en 15 minuten.
Een andere optie is het inkorten van de keurtijd. Maar bij een slachthuis waar dagelijks 16 uur keurtijd nodig is, is dat niet haalbaar.
De NVWA komt volgende week met een reactie op ons voorstel. We hopen dat er voor de zomer, dus uiterlijk donderdag 24 juli, een oplossing is. Lukt dat niet, dan zullen we gezamenlijk vervolgstappen moeten nemen.
Ons advies blijft om je te houden aan het 28-daagsrooster dat je vier weken van tevoren ontvangt. Ook als het dagrooster, dat je pas een dag van tevoren krijgt, hiervan afwijkt, blijf je de begin- en eindtijden van het 28-daagsrooster volgen.
Kom je op een werkdag niet aan je uren komen doordat je te weinig bent ingeroosterd volgens het 28-daagsrooster? Noteer die tijd dan als improductief, met de opmerking dat je niet bent ingeroosterd conform je arbeidsmodaliteit.
Voorbeeld bij een arbeidsmodaliteit van 9 uur: