We willen jullie graag informeren over de voortgang van de integratie van de OMT’ers (Ondersteunend Medisch Toezicht) binnen de NVWA. Voordat wij hierop in gaan komen wij eerst terug op de stand van zaken ten aanzien van de bezuinigingen.
Ten aanzien van de OMT’ers hebben wij als vakbond een brief gestuurd naar de NVWA met punten die volgens ons niet goed gaan. Wij hebben regelmatig contact met jullie, de kaderleden, en willen jullie op de hoogte houden van de ontwikkelingen.
Onder ‘roosters’ en ‘vervangende toelage’ is de problematiek breder. Dit geldt ook voor de overige geroosterde medewerkers. Er heerst helaas nog veel onduidelijkheid. Wij hebben de NVWA dringend verzocht om deze problemen serieus te nemen.
Vorige week hebben wij tijdens het overleg met de IG en de plaatsvervangend SG een eerste concept Plan tot organisatiewijziging ontvangen van de NVWA. Dit is een goede stap, maar er blijft een meningsverschil of er sprake is van een reorganisatie volgens hoofdstuk 14 van de cao Rijk.
Wij beschouwen de eedaflegging als overwerk en eisen een vergoeding volgens de cao Rijk. De NVWA ziet de eedaflegging als een onregelmatige dienst en biedt enkel toeslagen aan.
Volgens het Sociaal Plan moet het arbeidspatroon ongewijzigd blijven. Helaas worden veel werknemers alsnog gevraagd hun arbeidspatroon aan te passen vanwege systeembeperkingen. Dit zorgt voor onduidelijkheid en frustratie.
Er heerst veel onduidelijkheid over de min-uren die ontstaan wanneer het dagrooster afwijkt van de arbeidsmodaliteit. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met de uren die je niet hebt kunnen werken? Er lopen gesprekken over de werktijdenregeling van de NVWA, dit zorgt ervoor dat dit punt niet op kort termijn is opgelost.
Bij de juiste toepassing van het Sociaal Plan komen onder andere planningsproblemen bij de Apeldoorn-groep naar voren. Dit is vooraf al door jullie en de FNV aangekaart. Volgens het Sociaal Plan heeft iedereen één standplaats en is woon-werkverkeer eigen tijd. De NVWA erkent de planningsproblemen en geeft aan dat ze al enige maanden bezig zijn met het efficiënter roosteren om de overschrijding van de 10-uurs rooster als gevolg van dienstreisuren terug te dringen.
Er heerst veel onduidelijkheid over de planning van reservediensten. Deze worden niet ingeroosterd volgens de afgesproken arbeidsmodaliteit, wat leidt tot vragen over de inzet van werknemers in zowel vroege als late diensten en hun beschikbaarheid.
Er is veel onduidelijkheid ontstaan over de omkleedtijd. Volgens de oude situatie had iedereen recht op 15 minuten betaalde omkleedtijd, die was opgenomen in het rooster. In de nieuwe situatie was de omkleedtijd niet meer in het rooster opgenomen, wat leidt tot inkomensderving of stilstand van het werk.
In het Sociaal Plan is opgenomen dat aan het eind van het jaar wordt bekeken hoeveel verlof je hebt genoten of hoeveel ziekte dagen je hebt gehad. Aan het eind van het jaar wordt dan berekend op hoeveel toelage je nog recht hebt. Vanuit Europese uitspraken is beslist dat je als werknemer bij verlof recht hebt op je ‘gebruikelijke loon’, alsof je geen verlof hebt gehad. Dit is opgenomen in cao Rijk. De NVWA houdt zich hier niet aan.