Werknemers van de Sociale werkbedrijven in Nederland voeren dinsdag 28 maart van 11.30 tot 13.30 uur opnieuw actie, nu op het Beursplein in Amsterdam pal naast de Bijenkorf.
Ze willen dat hun werkgever, de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), de lonen en de reiskostenvergoeding verhoogt in verband met de gestegen kosten van levensonderhoud. FNV-voorzitter Tuur Elzinga is een van de sprekers.
De bijeenkomst maakt deel uit van een landelijke estafette-actie die enkele maanden geleden begon. Maar de FNV dringt al vanaf mei 2022 aan op aanvullende afspraken voor de cao SW en cao Aan de slag, waar zo’n 90.000 werknemers met een beperking onder vallen.
Beide cao’s zijn afgesloten op het moment dat er nog geen sprake was van stijgende inflatie. De vakbond wil dat alle lonen in deze cao's met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2023 met 10% omhooggaan, gelijk aan de verhoging van het wettelijk minimumloon. Ook de reiskostenvergoeding moet omhoog, van € 0,10 naar € 0,21 per kilometer.
'Sinds mei vorig jaar krijgen we van de VNG te horen dat er geen geld is om de werknemers te compenseren voor de hoge inflatie. Maar eind vorig jaar hebben de gemeenteambtenaren wél een extra uitkering ontvangen van de VNG. Met als klap op de vuurpijl een nieuwe cao met een gemiddelde verhoging van liefst 9%. Dat is ze gegund, maar het steekt wel. Hier is duidelijk sprake van het meten met twee maten. Want het geld is er dus wel degelijk', stelt Peter Wiechmann, bestuurder FNV Sociale Ontwikkelbedrijven. 'De VNG laat deze werknemers gewoon in de kou staan.'
Op veel plekken in Nederland voerden de werknemers van Sociale werkbedrijven de laatste manden al actie. Zo lieten zij minister Carola Schouten met indringende, persoonlijke verhalen weten hoe zwaar zij het hebben. De actie vond plaats net voor het overleg tussen de minister en de VNG over extra budget voor werknemers in de Sociale werkvoorziening. Maar deze en andere acties hebben niet het gewenste resultaat opgeleverd, reden om in Amsterdam opnieuw tot actie over te gaan.
Wiechmann: ‘We gaan net zo lang door tot onze eisen worden ingewilligd. Na Amsterdam volgen andere en als het moet, komt er een landelijke staking. We zien de bereidheid mee te doen steeds groter worden. We begonnen met tientallen werknemers die het niet pikten, maar voor dinsdag hebben zich al meer dan achthonderd medewerkers van de Sociale werkbedrijven opgegeven naar Amsterdam te komen. Niet voor niets is ons motto: We verdienen meer, we zijn niet minder.'