Veelgestelde vragen rondom loonontwikkeling defensie 2018 - 2020

Redactie
Door Redactie 21 augustus 2018

Onderstaand vind je veelgestelde vragen over de loonontwikkeling binnen de nieuwe cao defensie. Je kunt over deze cao stemmen vanaf 19 september, 13.00 uur tot en met 26 september. Dus stem nu!

Breng je stem uit

1. Hoe groot is de totale loonontwikkeling in deze cao-periode?

In totaal bestaat de loonontwikkeling in deze cao-periode (21 maanden) uit 3,9% aan primair loon (dat wat er elke maand op je loonstrook bijkomt) en uit 1,93% verhoging van de eindejaarsuitkering (uitbetaling in november van het jaar). In totaal is de loonontwikkeling dus 5,83%. Daarnaast vindt er in oktober een eenmalige uitkering plaats van 600 euro.

2. Is de loonontwikkeling bij de sector Rijk niet veel beter dan bij Defensie?

De looptijd van de cao voor de sector Rijk is 30 maanden  vanaf 1 januari 2018. Daar zit de loonontwikkeling voor heel 2018 bij. Die looptijd is 9 maanden langer dan de nieuwe cao voor Defensie. Om een goed vergelijk met de sector Rijk te maken moet er daarom niet alleen naar de loonontwikkeling in deze cao gekeken worden maar ook naar de loonontwikkeling die het defensiepersoneel eerder in 2018 al gekregen heeft. Het totaal voor de periode van 1 januari 2018 tot 1 juli 2020 aan loonontwikkeling komt dan voor het defensiepersoneel uit op 5,4% primair loon en een verhoging van de eindejaarsuitkering met 2,13%. Dat is in totaal 7,53% en dus zeker niet minder dan de 7% die de sector Rijk er over diezelfde periode bij krijgt. Hieronder staat een tabel met een totaal overzicht.

  DEFENSIE     RIJK 
  Salaris  Eindejaarsuitkering Salaris 
 1 januari 2018 1,5% 0,2%    
 1 juli 2018   3,0% 
 1 december 2018 1,0%  0,6%   
 1 juli 2019 1,5% 0,6%  2,0% 
 1 juli 2020 1,4% 0,73%  2,0% 
 TOTAAL 5,4% 2,13% 7,0% 

 

3. Is er ook nog verschil in de eenmalige uitkeringen die het defensiepersoneel ontvangt ten opzichte van de sector Rijk?

Het defensiepersoneel ontvangt in oktober een eenmalige uitkering van 600 euro. Dat is meer dan de eenmalige uitkering van 450 euro die de sector Rijk erbij krijgt. Daarnaast heeft het defensiepersoneel in januari 2018 al een eenmalige uitkering van 0,5% gekregen.

4. Is de loonontwikkeling in andere sectoren dan de overheid niet nog veel beter dan bij Defensie?

Nee, dat is niet het geval. De gemiddelde loonstijging in cao’s in Nederland is op dit moment 1,8 % per jaar (informatie afkomstig van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) 2018). Die loonstijging is in een aantal gevallen pas gerealiseerd nadat er flink actie door het personeel en vakbonden gevoerd was om dit ‘af te dwingen’. Bij de overheid is de gemiddelde loonstijging nu 2,3%.

5. Wordt de eenmalige uitkering van 600 euro zwaarder belast?

Ja, volgens fiscale wetgeving moet Defensie over eenmalige uitkeringen het bijzondere belastingtarief toepassen. Eventueel teveel betaalde belasting wordt overigens door de Belastingdienst verrekend bij de jaarlijkse belastingaangifte. Het is daarom van belang die aangifte jaarlijks te doen.

6. Krijgt het defensiepersoneel nu eindelijk een 13e maand?

De eindejaarsuitkering groeit in deze cao-periode van 6,4% naar 8,33%. Dat is een volledige eindejaarsuitkering vergelijkbaar met andere overheidssectoren. Daarmee wordt de afspraak uit het cao-akkoord van 2007-2009 eindelijk ingelost.

7. Had het geld voor die volledige eindejaarsuitkering door die afspraak uit 2007-2009 niet al eerder beschikbaar moeten zijn?

Nee, de afspraak uit 2007 hield alleen in dat een deel van de loonruimte die in de jaren daarna beschikbaar zou komen voor loonontwikkeling gebruikt zou worden om verder te groeien naar een volledige 13e maand.

8. Waarom is dit dan niet veel eerder gerealiseerd?

Door meerdere financiële crisissen en nullijnen die door kabinetten Rutte zijn opgelegd was het lange tijd niet mogelijk invulling aan deze afspraak te geven. Toen er de afgelopen jaren weer geld voor de loonontwikkeling beschikbaar kwam is besloten dit vooral in het primaire loon te stoppen. Dat zie je namelijk iedere maand op je loonstrook. Daardoor heeft de afronding van de afspraak over de eindejaarsuitkering uit de cao van 2007-2009 langer geduurd. In dit onderhandelaarsresultaat wordt nu afgesproken om deze afspraak eindelijk af te ronden.

9. Geldt de loonontwikkeling alleen voor actief defensiepersoneel?

Nee, de salarisverhogingen uit deze cao werken ook door in de wachtgeld-, UKW en FLO-uitkeringen van het gewezen defensiepersoneel.

10. Ik ontvang een BWW-uitkering, krijg ik dan ook deze loonontwikkeling?

Nee, het is niet mogelijk de loonontwikkeling door te laten werken in uitkeringen zoals de BWW-uitkering als je die al ontvangt. Verhoging van bovenwettelijke werkloosheidsuitkeringen kan alleen plaatsvinden als dat gebeurd op basis van de regels die voor deze uitkeringen gelden. Bijvoorbeeld door de indexatie afspraken die in de regelingen staan.

11. Ik ontving het hele jaar 2017 pensioen. Merk ik iets van de loonsverhogingen in mijn pensioen?

Nee, het pensioen kan alleen verhoogd worden als de pensioenfondsen weer mogen indexeren. Dat kunnen wij aan de overlegtafel bij Defensie niet regelen, hoe graag we dat ook zouden willen. Indexeren zal pas weer mogelijk zijn als de pensioenfondsen voldoen aan de regels die hiervoor door het kabinet zijn gesteld. Of als het kabinet de wijsheid heeft om deze regels te versoepelen.

12. Wordt de eenmalige uitkering van oktober 2018 uitgekeerd aan Defensiemedewerkers die in deeltijd werken?

Defensiemedewerkers die in deeltijd zijn aangesteld, ontvangen € 600,- maal de deeltijdfactor op 1 oktober 2018.

13. Is er in dit AVW-resultaat ook aandacht besteed aan het burgerpersoneel?

Een groot deel van de tekst van dit AVW-resultaat gaat over de wijziging van het militaire pensioen en toelagen voor militairen. Andere belangrijke elementen, zoals loonontwikkeling, individueel keuzebudget en SBK zijn uiteraard ook van toepassing voor het burgerpersoneel. Daarnaast bevat het AVW-resultaat ook nog een aantal afspraken specifiek voor het burgerpersoneel.

14. Waarom moeten de militairen eigenlijk over naar een nieuwe pensioenregeling?

Door allerlei invloeden (kabinetsbeleid, voorwaarden van de toezichthouder en de fiscus) is de kwaliteit van de militaire eindloonregeling de afgelopen jaren sterk achteruitgegaan en eigenlijk niet meer fatsoenlijk uit te voeren.

Om enige voorbeelden te noemen: door de hoge franchise (het bedrag waarover geen pensioen wordt opgebouwd) bouwen jonge militairen soms geen en vaak weinig pensioen op. Door de verschuiving van de AOW-datum  en het vasthouden aan een ingangsmoment krijgen gewezen militairen pensioen terwijl dat misschien niet nodig is en worden ze ook nog eens aangeslagen tegen normale belastingtarief. Ook is het systeem stilaan zo ingewikkeld geworden dat zelfs een uitleg van 10 of 15 pagina’s niet tot begrip leidt.

Het pensioenresultaat voor militairen wordt steeds slechter, maar de pensioenpremie voor de eindloonregeling blijft maar stijgen. Dit is niet vol te houden. Niet voor de militairen, maar ook niet voor de werkgever.

15. Is er niet enorm veel AVW-budget van het burgerpersoneel gestopt in de nieuwe militaire pensioenregeling?

De nieuwe militaire pensioenregeling kost inderdaad AVW-budget. Dit is geen regulier AVW-geld maar extra budget dat specifiek is vrijgemaakt voor de nieuwe militaire middelloonregeling. Zoals velen zich misschien nog herinneren was er eerst een mandaat van de staatssecretaris om te spreken over de militaire pensioenregeling. Dat vonden wij onvoldoende. Nadat de staatssecretaris met een aanvullend mandaat voor de andere arbeidsvoorwaarden kwam, kon het overleg formeel hervat worden. Als de nieuwe militaire pensioenregeling niet doorgaat, komt dat extra budget dus niet vrij voor bijvoorbeeld een extra loonsverhoging.

16. Waarom wordt de TOD voor het burgerpersoneel niet verhoogd?

De verhoging van de Toelage Onregelmatige Dienst (TOD) voor militairen hangt samen met de overgang naar TOD-achteraf voor militairen. De TOD voor burgerpersoneel blijft ongewijzigd en dus ook achteraf berekend. De TOD voor burgerpersoneel is overigens nog steeds beter dan die voor de militairen. De nu gezette stap verkleint de kloof een beetje.

17. Wat wordt er bedoeld met ‘het loopbaanbeleid voor burgerpersoneel wordt geformaliseerd’?

Het loopbaanbeleid voor burgerpersoneel gaat vastgelegd worden in regelgeving en beleid. Hierdoor krijgt de burgermedewerker, net zoals de militair, recht op bijvoorbeeld ondersteuning van een loopbaanbegeleider bij het opstellen van een persoonlijk ontwikkelplan. Ook wordt er een verkenning uitgevoerd naar een persoonlijk opleidingsbudget voor burgerpersoneel. Dit alles kan zorgen voor betere kansen op maatwerk bij je loopbaanontwikkeling.

18. Wat houdt de welkom-terug-regeling in?

Met de welkom-terug-regeling geef je burgermedewerkers een terugkeergarantie als ze tijdelijk buiten Defensie hebben gewerkt. Daardoor worden er meer mogelijkheden en zekerheden voor burgermedewerkers gecreëerd om buiten Defensie werkervaring op te doen.

19. Hoe ziet een instroompool eruit en wat betekent dit voor het huidige burgerpersoneel?

Aanstelling van burgermedewerkers kan op dit moment alleen plaatsvinden als er een concrete functie vrij komt. In een tijd van krapte op de arbeidsmarkt is het soms verstandig om daar niet op te wachten. De introductie van een instroompool vergroot de kansen om geschikte medewerkers aan te nemen zodra de kans zich voordoet. Betrokkene komt dan tijdelijk op een niet formatieve functie om vandaaruit binnen 3 jaar door te stromen naar een echte functie.

20. Zorgt zo’n instroompool dan niet voor verdringing van het bestaande personeel?

Nee, de instroompool betreft alleen niet-formatieve arbeidsplaatsen. De medewerkers uit de instroompool zouden daarna kunnen solliciteren op reguliere functies. Om verdringing van het bestaande defensiepersoneel daarbij te voorkomen, worden er afspraken gemaakt over de plaatsingsvolgorde bij sollicitaties op reguliere functies.

21. Op welke manier wordt de huisvesting van het burgerpersoneel gefaciliteerd?

Bij vrijwillige mobiliteit zal Defensie de huisvesting van het burgerpersoneel gaan faciliteren. Daarbij zal aangesloten worden bij het nieuwe huisvestingsbeleid voor militairen. Hiervoor zal een pilot voor 1 jaar worden uitgewerkt in overleg met Defensie. Na een jaar zal deze pilot worden geëvalueerd.

22. Waarom wordt het SBK verlengd? Het zou toch worden opgenomen in vaste regelgeving?

Het is nog steeds ons streven om het SBK op te nemen in vaste regelgeving. Dan is telkens verlengen niet meer nodig. Over de wijze waarop dit moet gebeuren hebben we helaas nog geen overeenstemming bereikt met Defensie. Daarom is het nu wel erg belangrijk dat dit SBK opnieuw tot en met 1 juli 2020 is verlengd. Medewerkers waarvan afscheid genomen moet worden of die uit functie vallen hebben hierdoor een goed en duidelijk vangnet. De kans dat je dit overkomt in een organisatie die groeit is kleiner dan in een organisatie die krimpt (zoals in het verleden), maar het zal je maar overkomen.

De FNV heeft een nieuwe website. Hierdoor kan het zijn dat links op deze pagina niet werken of afbeeldingen niet zichtbaar zijn. Excuses voor het ongemak.

Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Daarnaast maken we optioneel gebruik van statistische en marketing cookies. De functionele en statistische cookies maken geen gebruik van persoonsgegevens. De marketing cookies worden gebruikt voor het personaliseren van advertenties. Onderstaand kun je toestemming geven voor het gebruik van cookies. Voor meer informatie, of om op ieder moment je instellingen weer te wijzigen, kun je terecht op onze pagina over de cookies.

Functionele cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de websites naar behoren functioneert.

Statistische cookies

:

Geven inzicht in hoe onze bezoekers de websites gebruiken.

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de websites op jouw voorkeur af te stemmen.