We bezoeken momenteel veel bedrijven om mensen bij te praten over de cao. Daarbij blijkt dat sommige werkgevers hun medewerkers ook informeren over het cao-traject. Wat ons betreft prima uiteraard. Toch zorgt die communicatie ook voor verwarring. Vooral over de geboden loonsverhoging. Daarom onderstaande uitleg.
We krijgen regelmatig de vraag waarom we niet akkoord gegaan zijn met het aanbod van 9% van de werkgevers. Was het aanbod echt 9% geweest, dan waren we er waarschijnlijk wel samen uitgekomen. Maar wij kijken er toch echt anders naar.
In de cao-voorstellenbrief vroegen we een loonsverhoging van 14,3% op 1 april 2023. Tijdens de onderhandelingen hebben we dat bijgesteld naar:
Dat komt neer op ongeveer 10% structurele loonsverhoging. Geld dat je dus nu en in de toekomst op je loonstrook terugziet.
Het laatste bod van werkgevers is:
Daarnaast willen ze een stukje pensioenreparatie doen, waardoor er iets meer premie betaald moet worden. Dit samen, zo lezen we in communicatie van de VVNH, waarderen de werkgevers op 9,2%. Hiervan is dus 6% structureel.
Een eenmalige uitkering en een hogere pensioenpremie zorgen niet voor koopkrachtbehoud. Dat kan alleen een structurele loonsverhoging of een structurele premieverlaging voor werknemers. Daarom hebben we het loonbod van de werkgevers niet geaccepteerd en houden we vast aan de door ons gevraagde 10%. De boodschappen en de huur gaan ook niet meer naar beneden.
Een goede cao komt er echt niet vanzelf. Dat krijgen we alleen voor elkaar als we ons er samen voor inzetten. Word daarom nu lid of maak een collega lid van de FNV. Kijk voor meer info over voordelen en contributie op fnv.nl/lidworden. Ben je al lid en meld je een nieuw lid aan, dan ontvang je € 10 wervingspremie.