De werkgevers en wij hadden een onderhandelingsresultaat over een stijging van de pensioenpremie en de verdeling van de pensioenpremie tussen jou en de werkgevers. Jij en je collega's zijn er in overgrote meerderheid mee akkoord gegaan, dus inmiddels is het definitief. Door dit akkoord zijn nu ook de Vroeg Pensioen Levensloop (VPL) rechten definitief.
Met BPL Pensioen hebben jullie een goede pensioenregeling, waarvoor zowel de werkgevers als jij en je collega’s samen een relatief lage premie van 21,7% betalen. Ondanks de goede beleggingsresultaten is deze premie is al langere tijd niet voldoende om alle toegezegde pensioenen in de toekomst uit te kunnen keren. Omdat de rente nu al lange tijd heel laag is, staat de pensioenregeling nu extra onder druk. Dus helaas moet de premie van BPL Pensioen omhoog. Daarover is nu een onderhandelingsresultaat bereikt.
We hebben in het onderhandelingsresultaat afgesproken dat niet alleen jij, maar zeker ook de werkgevers meer moeten gaan betalen. Daarnaast hebben we afgesproken dat de afspraak van werkgevers en vakbonden over BPL Pensioen uit 2012, om per 2022 de premie voor werknemers te verhogen met 0,7% en voor werkgevers te verlagen met 0,7% hiermee is afgehandeld. Deze komt dus niet meer op tafel.
Verder is het gelukt om de VPL–rechten om te zetten in een vast recht in plaats van een extra potje dat de werknemer alleen krijgt als je in dienst blijft bij je werkgever of in de sector blijft werken tot je pensioen. De VPL-rechten worden per 31 december aanstaande omgezet in vaste pensioenopbouw, jouw eigen pensioenrecht. Maar let op: niet alle werknemers vallen onder deze regeling. De werknemers in de Groenten- en Fruitverwerkende Industrie hebben een eigen VPL-regeling en vallen niet onder bovenstaande omzetting van VPL-rechten.
Tenslotte hebben we een afspraak gemaakt over de premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid. Dat betekent dat je bij arbeidsongeschiktheid geen pensioenpremie betaalt, maar wel pensioen opbouwt. Hoeveel pensioen bouwt je dan nog op als je arbeidsongeschikt ben? Dat hangt af van de grondslag. Die grondslag was verschillend tussen de sectoren en wordt met dit onderhandelingsresultaat gelijk voor alle sectoren.
De pensioenopbouw wordt berekend op basis van 90% van het salaris in het jaar voor de 1e ziektedag. Op deze manier (dus met een 10 % afslag) blijft het kostenneutraal, d.w.z. dat er geen extra premieverhoging nodig is.
Bekijk het onderhandelingsresultaat
Al met al gaat de premie in 2 jaar met 4,7% van het pensioengevend salaris omhoog, waarvan 2,7% voor rekening van werknemers komt. Dit is ongeveer 1,8% van je loon over 2 jaar. Natuurlijk zullen we bij de cao-onderhandelingen proberen de lonen te verhogen, zodat je koopkracht op peil blijft.
We zijn niet blij dat de pensioenpremie omhoog moet, maar zien dat dit de komende jaren toch moet gebeuren om een goede pensioenregeling te houden in de agrarische en groene sector. We zijn wel tevreden dat werkgevers daar 2% aan bijdragen, dat de VPL wordt omgezet in vaste pensioenrechten. En dat de in 2012 afgesproken verdere premieverhoging voor werknemers en premieverlaging voor werkgevers per 2022 is afgehandeld.