FNV-reactie Pensioenen: eerder stoppen bij zwaar werk

'Dit kabinet moet leveren'

Redactie
Door Redactie 17 mei 2024

Lees hieronder de reactie van de FNV op het gebrek aan afspraken over zware beroepen en pensioenen in het kabinetsbeleid.

zwaar werk

Verantwoordelijkheid Tweede Kamer

‘Dit kabinet zegt te willen opkomen voor hardwerkende Nederlanders maar laat mensen met zware beroepen in de kou staan door helemaal niets af te spreken over zware beroepen of pensioenen. Terwijl de huidige regeling al eind 2025 afloopt. Of het nou wordt geregeld via die Regeling Vervroegd Uittreden (RVU) of door de AOW-leeftijd naar 65 te brengen, dit kabinet moet leveren’, zegt Piet Rietman verantwoordelijk voor het pensioendossier bij de FNV. Nu het Hoofdlijnenakkoord in tegenstelling tot de verkiezingsprogramma’s niks zegt, roept de FNV ook de Tweede Kamer op haar verantwoordelijkheid te nemen.

Structurele oplossing nodig voor zware beroepen

De vrees dat vakbonden uit zouden zijn op ‘een nieuwe VUT’ is volkomen onterecht. We willen een blijvende regeling speciaal voor mensen met zware beroepen. Een regeling die voor iedereen met een zwaar beroep betaalbaar is. Veel mensen zijn fysiek of mentaal ‘op’ maar moeten toch door. Ze halen hun pensioen niet en worden arbeidsongeschikt. Goedkoop voor de werkgevers, duur voor de belastingbetaler en desastreus voor die mensen na jaren trouwe dienst.
 
VNO-NCW en het demissionaire kabinet hebben zich doof gehouden voor de steeds sterkere roep om een structurele oplossing voor zware beroepen. Daarom voeren we steeds harder actie en dat blijven we doen: ook het nieuwe kabinet zullen we strijdvaardig tegemoet treden.

Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Daarnaast maken we optioneel gebruik van statistische en marketing cookies. De functionele en statistische cookies maken geen gebruik van persoonsgegevens. De marketing cookies worden gebruikt voor het personaliseren van advertenties. Onderstaand kun je toestemming geven voor het gebruik van cookies. Voor meer informatie, of om op ieder moment je instellingen weer te wijzigen, kun je terecht op onze pagina over de cookies.

Functionele cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de websites naar behoren functioneert.

Statistische cookies

:

Geven inzicht in hoe onze bezoekers de websites gebruiken.

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de websites op jouw voorkeur af te stemmen.