Grote zorgen om gevangen vakbondsleiders in Belarus

Twee jaar na de arrestaties

facet hoofdkantoor FNV
Door Persvoorlichting 19 april 2024

Op 19 april 2022 zijn meer dan 20 vakbondsleiders van het Belarussische Congres van Democratische Vakbonden (BKDP) aangehouden door het Staatsveiligheidscomité van Lukashenko. Twee jaar na aanhouding is de situatie van de vakbondsleiders in Belarus nog steeds zorgelijk: velen zitten in de gevangenis of leven in ballingschap.

De FNV heeft de afgelopen jaren meerdere malen haar zorgen hierover geuit. Vakbondsleiders veroordelen voor het uitoefenen van hun recht op vrijheid van organisatie is een schending van één van de meest fundamentele arbeidsrechten zoals vastgelegd door de ILO. De FNV blijft onafhankelijke collega-vakbonden in Belarus steunen en vraagt opnieuw aandacht voor de rechten van de gearresteerde vakbondsleiders.

Oproep aan de autoriteiten

De autoriteiten in Belarus moeten per direct vakbondsrechten respecteren en een einde maken aan de repressie. “Tientallen vakbondsleden van de BKDP zitten in de gevangenis, strafkampen of wonen als politieke vluchtelingen in het buitenland. Wij eisen van de Belarussische autoriteiten een onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van deze vakbondsleden. Alle aanklachten in verband met deelname aan vreedzame protesten en vakbondsacties moeten worden ingetrokken ”, aldus Petra Bolster, lid Dagelijks Bestuur en internationaal secretaris bij de FNV.

Wat is er gebeurd

Op 19 april 2022 werden meer dan twintig vakbondsleiders van het Belarussische Congres van Democratische Vakbonden (BKDP) aangehouden door het Staatsveiligheidscomité van Lukashenko. Dit nadat zij openlijke kritiek toonden op de steun van de Belarussische regering aan de Russische inval in de Oekraïne. Een paar maanden later (18 juli 2022) besloot het Belarussische Hooggerechtshof om de vakcentrale en de vier aangesloten vakbonden te ontbinden. In de maanden die volgden, werden alle spullen in beslag genomen en kantoren gesloten. De vakbondsleiders werden schuldig bevonden aan ‘extremisme en ondermijning van de Belarussische staat’ en veroordeeld tot lange gevangenisstraffen. Sindsdien zitten zij in gevangenissen en werkkampen; vaak in isolatie en beperkte toegang tot bezoek of ontvangst van brieven.

Actief voor vakbondsrechten

De afgelopen jaren heeft de FNV meerdere malen brieven gestuurd aan de minister van Buitenlandse Zaken waarin wij onze zorgen uiten en de minister oproepen bij de Europese Unie aan te dringen op passende maatregelen richting de Belarussische autoriteiten. De FNV blijft haar solidariteit tonen met de Belarussische vakcentrale BKDP en zich inzetten voor het herstel van vakbondsrechten in Belarus.

Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Daarnaast maken we optioneel gebruik van statistische en marketing cookies. De functionele en statistische cookies maken geen gebruik van persoonsgegevens. De marketing cookies worden gebruikt voor het personaliseren van advertenties. Onderstaand kun je toestemming geven voor het gebruik van cookies. Voor meer informatie, of om op ieder moment je instellingen weer te wijzigen, kun je terecht op onze pagina over de cookies.

Functionele cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de websites naar behoren functioneert.

Statistische cookies

:

Geven inzicht in hoe onze bezoekers de websites gebruiken.

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de websites op jouw voorkeur af te stemmen.