Uitspraak Hoge Raad Deliveroo

Bezorgers Deliveroo geen zzp-ers

facet hoofdkantoor FNV
Door Persvoorlichting 24 maart 2023

Vanmorgen heeft de Hoge Raad uitspraak gedaan in de langlopende zaak die de FNV heeft aangespannen tegen Deliveroo. In de uitspraak volgt de Hoge Raad het advies van de advocaat-generaal en de eerdere uitspraken bij lagere rechtbanken: de bezorgers van Deliveroo zijn geen zelfstandigen en waren feitelijk in loondienst.

Langverwacht en zeer terecht

Zakaria Boufangacha, vicevoorzitter FNV: ‘Dit is de langverwachte en zeer terechte uitspraak voor de bezorgers van Deliveroo en voor al die andere mensen die via rare constructies in schijnzelfstandigheid gedwongen zijn en geldt ook voor situaties waar bewust gekozen wordt voor schijnzelfstandigheid voor zpp-ers om daarmee cao’s en pensioenbijdrages te ontwijken. Deze uitspraak is van veel breder belang dan Deliveroo alleen. Immers op veel meer plaatsten doen mensen werk waarbij de afhankelijkheid groter is dan de onafhankeljkheid. Denk aan kinderopvang, omroepen, zorg en onderwijs.’
 

Strijd

FNV strijdt al jaren tegen bedrijven als Deliveroo, Uber en Temper. Boufangacha: ‘Deze bedrijven zeggen dat hun medewerkers zzp-ers zijn, maar in de praktijk blijkt dat niet te kloppen. De medewerkers worden wel degelijk aangestuurd en hebben vrijwel geen zeggenschap over tarieven en voorwaarden. Gevolg is dat ze hun eigen verzekeringen, vrije dagen en pensioenen moeten betalen en regelen. Dat gebeurt niet, want het tarief is daarvoor veel te laag. Maar ook de maatschappij loopt geld mis, doordat de bedrijven nu geen premies betalen voor werknemers- en volksverzekeringen als WIA en WW en niet bijdragen aan pensioenfondsen.’

Ingrijpen

FNV vindt dat de overheid nu moet in grijpen. Boufangacha: ‘De Wet DBA, die schijnzelfstandigheid moet tegengaan, wordt al jaren niet gehandhaafd door de overheid. Wij roepen Den Haag op om nu echt in actie te komen, want de constructies van vergelijkbare bedrijven als Deliveroo, Uber en Temper zijn niet goed voor de medewerkers én niet goed voor de arbeidsmarkt en de samenleving als geheel.’

Nederland rechtvaardiger

Boufangacha: ‘We gaan deze finale overwinning nu vieren met de bezorgers en iedereen die zich hier de afgelopen jaren voor heeft ingezet. Nederland is met deze uitspraak een stuk rechtvaardiger geworden. Nu nog robuuste handhaving door de overheid, anders trekt dit soort bedrijven zich niets aan van gerechtelijke uitspraken. Overheid, geef de belastingdienst nu de opdracht om te gaan handhaven!‘

Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Daarnaast maken we optioneel gebruik van statistische en marketing cookies. De functionele en statistische cookies maken geen gebruik van persoonsgegevens. De marketing cookies worden gebruikt voor het personaliseren van advertenties. Onderstaand kun je toestemming geven voor het gebruik van cookies. Voor meer informatie, of om op ieder moment je instellingen weer te wijzigen, kun je terecht op onze pagina over de cookies.

Functionele cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de websites naar behoren functioneert.

Statistische cookies

:

Geven inzicht in hoe onze bezoekers de websites gebruiken.

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de websites op jouw voorkeur af te stemmen.