FNV opent meldpunt Grensthuiswerk

Voor grensarbeiders die beperkt worden in thuiswerken

Redactie
Door Redactie 11 juli 2022

Ben jij grensarbeider en ervaar jij dat je niet meer makkelijk thuis kunt werken door allemaal regeltjes in het thuiswerkprotocol van je werkgever? Geef het dan door aan het FNV meldpunt Grensthuiswerk.

FNV meldpunt Grensthuiswerk

Grensarbeider

Je bent grensarbeider als je in Nederland woont, maar in Belgiƫ of Duitsland werkt of andersom. Er kunnen dan voor jou andere regels voor sociale verzekeringen, belastingen en toeslagen, pensioen en ziektekostenverzekeringen gelden.

Per 1 juli geen (fiscale) uitzondering meer

In de coronacrisis zijn veel mensen (gedwongen) thuis gaan werken. Tijdens deze periode waren er tijdelijke coronamaatregelen die de thuiswerkende grensarbeider beschermde tegen het plotseling sociaal verzekerd raken in de woonstaat in plaats van de werkstaat. Per 1 juli eindigen echter de fiscale maatregelen waardoor de (gedeeltelijk) thuiswerkende grensarbeiders gedwongen worden ieder thuiswerkuur bij te houden. De sociale zekerheid uitzondering is tijdelijk verlengd tot 1 januari 2023.

Thuiswerken is de norm, maar niet voor grensarbeiders

Het thuiswerken/hybride werken is steeds meer de norm geworden. Veel bedrijven hebben thuiswerk protocollen gemaakt voor hun personeel. Grensarbeiders worden echter vaak beperkt om thuis te werken. Soms staat dit in de regeling, soms blijkt dat gewoon in de praktijk.

FNV meldpunt Grensthuiswerk

FNV heeft meerdere meldingen gekregen van werknemers die op basis van hun woonland ongelijk behandeld worden. FNV heeft het meldpunt Grensthuiswerk geopend voor grensarbeiders die door de thuiswerkprotocol van de werkgever beperkt worden om thuis te werken.

Ervaar jij ook zo’n beperking omdat je over de grens woont?

Mail meldpunt Grensthuiswerk@fnv.nl

Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Daarnaast maken we optioneel gebruik van statistische en marketing cookies. De functionele en statistische cookies maken geen gebruik van persoonsgegevens. De marketing cookies worden gebruikt voor het personaliseren van advertenties. Onderstaand kun je toestemming geven voor het gebruik van cookies. Voor meer informatie, of om op ieder moment je instellingen weer te wijzigen, kun je terecht op onze pagina over de cookies.

Functionele cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de websites naar behoren functioneert.

Statistische cookies

:

Geven inzicht in hoe onze bezoekers de websites gebruiken.

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de websites op jouw voorkeur af te stemmen.