FNV: Overheid én werkgever verantwoordelijk voor veilige werkvloer tijdens pandemie

Blij met uitspraak rechter over zorgmedewerkster met long covid

Persvoorlichting
Door Persvoorlichting 23 maart 2023

De FNV is blij met de uitspraak die de rechter heeft gedaan inzake een zorgmedewerkster die long covid heeft opgelopen op haar werk. De werkgever wordt aansprakelijk gesteld voor de schade die de medewerkster door long covid heeft opgelopen.

FNV blij met uitspraak rechter over long covid

Minister Helder heeft toegezegd dat zij met een collectieve tegemoetkomingsregeling komt voor zorgmedewerkers, die in de eerste vier maanden van de pandemie ziek zijn geworden en long covid hebben opgelopen. In april komt zij met een uitgewerkt plan hiervoor.

Een bodemprocedure

De FNV vindt het belangrijk dat deze collectieve tegemoetkomingsregeling er komt, hoewel deze te beperkt van opzet is wat betreft de groep, en in duur en vergoeding. Als de regeling te mager blijkt, start de FNV een bodemprocedure.

Collectieve regeling nodig

FNV-vicevoorzitter Kitty Jong: ‘De uitspraak van de rechter heeft een belangrijke precedentwerking. Werkgevers, maar ook de overheid hebben een verantwoordelijkheid en daarmee aansprakelijkheid. Richtlijnen van de overheid waren onduidelijk en werkgevers wilden geregeld geen persoonlijke beschermingsmiddelen verstrekken, ook als ze wel voorradig waren. Veel zorgmedewerkers met long covid zijn te ziek om persoonlijk een rechtszaak te starten, er is daarom echt een collectieve regeling nodig.’

Vijf zaken tegen werkgever

De FNV wil dus dat minister Helder snel doorpakt met een collectieve regeling; daarnaast kunnen individuele zorgmedewerkers zich melden die hun werkgever aansprakelijk willen stellen. Inmiddels hebben 199 mensen zich gemeld bij Bureau Beroepsziekten van de FNV. In vijf zaken is inmiddels aansprakelijk gesteld.. De uitspraak van de rechter is een steun in de rug voor de melders.

Parlementaire enquête covid

Verder heeft de FNV aan de parlementaire enquêtecommissie die de covid-pandemie gaat onderzoeken gevraagd of zij ook de wisselende overheidsrichtlijnen met betrekking tot bescherming tegen covid op de werkvloer onder de loep wil nemen.

Uitermate relevant

Jong: ‘Wij vinden dit uitermate relevant en hebben inmiddels te horen gekregen dat de commissieleden hierover een zelfstandig oordeel zullen vellen. Ons is er alles aan gelegen dat de overheid de zorgmedewerkers met long covid niet vergeet. Maar wat besluit het kabinet? Om de hoorzitting die zou plaatsvinden over long covid uit te stellen. Waar kunnen onze zorghelden die zijn uitgevallen nu hun verhaal doen?’

Wet Open Overheid

Tenslotte gaat de FNV een WOO (Wet Open Overheid) verzoek indienen bij de overheid, zodat alle relevante overheidscommunicatie in relatie tot long covid en aansprakelijkheid tijdens de pandemie boven tafel komt.

Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Daarnaast maken we optioneel gebruik van statistische en marketing cookies. De functionele en statistische cookies maken geen gebruik van persoonsgegevens. De marketing cookies worden gebruikt voor het personaliseren van advertenties. Onderstaand kun je toestemming geven voor het gebruik van cookies. Voor meer informatie, of om op ieder moment je instellingen weer te wijzigen, kun je terecht op onze pagina over de cookies.

Functionele cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de websites naar behoren functioneert.

Statistische cookies

:

Geven inzicht in hoe onze bezoekers de websites gebruiken.

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de websites op jouw voorkeur af te stemmen.