Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele en analytische cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens en hier is geen toestemming voor nodig. Daarnaast maken we gebruik van marketing cookies om de website op jouw voorkeuren af te stemmen. Hiervoor kun je onderstaand toestemming geven. Je kunt je instellingen altijd weer wijzigen op de pagina over de cookies.

Functionele & analytische cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de website naar behoren werkt en om analyse uit te voeren

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de website op jouw voorkeur af te stemmen.

FNV steunt initiatiefwet om verplichte boete uit de uitkering te halen

portret José Kager
Door José Kager 23 februari 2022

De FNV is positief over een initiatiefvoorstel dat de ChristenUnie vandaag heeft ingediend om geen boete toe te kennen wanneer uitkeringsgerechtigden een fout hebben gemaakt. De CU wil samen met D66, CDA, SP, GroenLinks en PvdA dat gemeenten en uitvoeringsinstanties als UWV en SVB hiertoe meer ruimte krijgen.

Vicevoorzitter Kitty Jong: ‘Deze initiatiefwet is een noodzakelijke eerste stap naar verbetering van de bijstand. Maar om de menselijke waardigheid in de bijstand terug te brengen is meer nodig. Dat betoogde Marga KlompĂ© al bij de invoering. Vertrouwen in plaats van wantrouwen moet weer het motto worden bij de uitvoering van de Participatiewet. De uitkeringen moeten omhoog en de kostendelersnorm en verplichte tegenprestatie moeten worden afgeschaft.’

Meer ruimte

Nu staat in de wet nog dat er altijd geld moet worden teruggevorderd als er iets fout is gegaan bij de vaststelling van de hoogte van de uitkering. Bijvoorbeeld als iemand niet of verkeerd heeft opgegeven hoeveel hij heeft bijverdiend, maar ook als de fout bij de uitkeringsinstantie ligt. Vaak wordt er ook nog een boete opgelegd. De initiatiefwet regelt dat instanties en gemeentes kunnen afwijken van de verplichting in de Participatiewet om de bijstand terug te vorderen en een boete op te leggen.

Menselijke maat

Daarnaast krijgen gemeenten in de Participatiewet meer ruimte om van geval tot geval te bekijken of het terugvorderen en opleggen van een boete rechtvaardig en passend is. Volgens de indieners keert hier mee de menselijke maat terug in de Participatiewet.

Bestaande schulden

Ook pleit de FNV voor een regeling voor mensen die nu al onevenredig hard zijn beboet en daardoor in de schulden zijn geraakt. Jong: ‘Sinds de invoering van de wet zijn al veel te veel mensen slachtoffer geworden van het hardvochtige sanctiebeleid.  De bestaande gevallen worden met deze wet niet geholpen. Het zou goed zijn als er in de initiatiefwet ook voor hen een regeling wordt opgenomen.’