Personeel Primark in actie tegen 'uitkleedoperatie'

Zaterdag 14 mei om 16.00 uur voor de deur van winkel Damrak

Portret Peter te Lintel Hekkert
Door Peter te Lintel Hekkert 12 mei 2022

Winkelmedewerkers van Primark komen zaterdag in actie tegen het ontslag van 250 collega’s. Bij het pand aan het Damrak in Amsterdam eisen zij een hogere transitievergoeding voor de mensen die het bedrijf moeten verlaten. Ook willen ze dat wie blijft een werkbaar rooster en leefbaar loon krijgt.

FNV en personeel Primark gaan actievoeren

Primark wil 250 mensen ontslaan. Tegelijkertijd kunnen veel medewerkers opnieuw op een functie solliciteren. Het proces is erg willekeurig. Als het aan de directie ligt, gaan veel medewerkers die blijven minder verdienen door het missen van toeslagen. Of zij komen met een bevroren loon te zitten. Ook zijn de ‘nieuwe' functies door de grote verandering in roosters vrijwel onwerkbaar voor mensen met een gezin.

Ongelooflijk cynisch

Linda Vermeulen, bestuurder FNV Handel in de winkelstraat: ‘Weet je hoe ze deze reorganisatie intern noemen bij Primark? Plume. Wat zoiets betekent als uitkleedoperatie. Hoe ongelooflijk cynisch. Je hebt het hier wel over de levens en de toekomst van mensen.’

Sociaal plan moet stukken beter

Eerder stuurden bezorgde medewerkers, verenigd in de PrimarkFamily, een petitie aan de directie, ondertekend door 160 bezorgde collega’s. Daarin eisten zij verbetering van het sociaal plan. Verder dat de FNV hierover mag meepraten. Primark probeert de grootste bond in de winkelstraat van de onderhandelingstafel te weren.

Veel te lage vertrekregeling

Een medewerker: ‘Primark maakt het voor ons niet aantrekkelijk om te blijven, maar ook niet om weg te gaan. Er wordt nu in het sociaal plan een veel te lage vertrekregeling voorgesteld. Dit moet echt veel meer worden. Wij zorgen al jarenlang dat er enorm veel wordt verkocht. Laat daar nou eindelijk eens iets tegenover staan.’

Mensen goed compenseren

De FNV eist twee keer de transitievergoeding volgens de berekening van 2019, zodat medewerkers goed gecompenseerd worden. Wie bij Primark shopt, weet dat het vaak enorm druk is en dat er lange rijen staan. Bovendien worden er momenteel al nieuwe collega’s gezocht.

Ontslagvergunning lospeuteren

Vakbondsbestuurder Linda Vermeulen van FNV Handel: ‘Primark doet alsof er allemaal totaal nieuwe functies worden gecreëerd, maar dat is een slimmigheid om een ontslagvergunning bij het UWV los te peuteren.’

Geen economische noodzaak

Voor de reorganisatie is geen economische noodzaak. Vermeulen: ‘Het gaat geweldig met Primark. De winkelketen stort nu zo veel onzekerheid uit over de medewerkers, terwijl deze mensen juist goud zijn voor het bedrijf: zíj houden de winkel draaiend.’

Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Daarnaast maken we optioneel gebruik van statistische en marketing cookies. De functionele en statistische cookies maken geen gebruik van persoonsgegevens. De marketing cookies worden gebruikt voor het personaliseren van advertenties. Onderstaand kun je toestemming geven voor het gebruik van cookies. Voor meer informatie, of om op ieder moment je instellingen weer te wijzigen, kun je terecht op onze pagina over de cookies.

Functionele cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de websites naar behoren functioneert.

Statistische cookies

:

Geven inzicht in hoe onze bezoekers de websites gebruiken.

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de websites op jouw voorkeur af te stemmen.