Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele en analytische cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens en hier is geen toestemming voor nodig. Daarnaast maken we gebruik van marketing cookies om de website op jouw voorkeuren af te stemmen. Hiervoor kun je onderstaand toestemming geven. Je kunt je instellingen altijd weer wijzigen op de pagina over de cookies.

Functionele & analytische cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de website naar behoren werkt en om analyse uit te voeren

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de website op jouw voorkeur af te stemmen.

FNV reikt internationale vakbondsrechtenprijs uit aan Zimbabwaanse vakbondsleider

portret Annika Heerekop
Door Annika Heerekop 12 april 2022

Vandaag ontving de Zimbabwaanse vakbondsleider Peter Mutasa de Febe Elizabeth Velásquez Vakbondsrechtenprijs voor zijn inzet. In juni vorig jaar ontving won hij de prijs, maar was de uitreiking online vanwege de coronapandemie. Vandaag kon hij tijdens het FNV-congres zijn prijs fysiek in ontvangst nemen uit handen van FNV-voorzitter Tuur Elzinga.

febe elizabeth

De internationale vakbondsprijs wordt iedere 2 jaar door de FNV uitgereikt aan een vakbondsvertegenwoordiger die zijn of haar werk doet met groot persoonlijk risico bij het verdedigen of beschermen van vakbondsrechten.

FNV-voorzitter Tuur Elzinga prees Peters voortdurende inzet voor werknemersrechten. Elzinga: ‘Volgens ITUC behoort Zimbabwe tot de tien slechtste landen voor werkers in de wereld. Jij doet jouw goede werk onder zeer moeilijke omstandigheden. Waarin niet alleen jij, maar ook jouw familie, continue worden bedreigd. We hopen dat deze prijs jou en de andere leiders en leden van ZCTU een steun in de rug zal geven en hopelijk wat bescherming.’ Tevens werd Peter Mutasa uitgenodigd om eind van dit jaar Nederland te bezoeken. 

Naast een oorkonde en een bedrag van € 5000,- die de ZCTU kan besteden, ontving Peter een kunstwerk van Marian Menting. De onyx sculptuur is in de vorm van een hoorn. Het symboliseert dat je vrijelijk je als vakbondsleden moet kunnen uitspreken.

Over Peter Mutasa

Peter Mutasa (44) is vakbondsleider, vader van drie kinderen en student rechten. Sinds Mutasa in 2016 is gekozen tot voorzitter van de ZCTU heeft hij zijn universitaire studie Openbaar Beleid en Bestuur afgerond en is hij aan een rechtenstudie begonnen. Ondanks bedreigingen zet Peter zijn werk voort en treedt hij in de publiciteit, met reëel gevaar voor zijn eigen leven.  Peter: ‘Mensen in Zimbabwe hebben weinig opties meer. Arme mensen gaan dood van de honger. We moeten protesteren voor verandering, ook al krijgen we te maken met geweld van politie en militairen.’ 

Over de Febe Velásquez vakbondsprijs

De vakbondsprijs wordt gegeven aan een iemand die zich op bijzondere wijze en vaak met persoonlijk risico heeft ingezet voor de verdediging of bescherming van vakbondsrechten in landen waar de erkenning van mensen- en vakbondsrechten nog veel te wensen overlaat. De prijs is vernoemd naar de Salvadoraanse vakbondsleidster Febe Elizabeth Velásquez (1962 – 1989) die vermoord werd vanwege haar vakbondsactiviteiten. Sinds 1992 heeft de FNV de prijs 16 keer uitgereikt.