FNV: Stop met arbeid zwaarder belasten dan kapitaal

Portret Mariëtte van Dijk
Door Mariëtte van Dijk 25 maart 2022

Uit onderzoek van het Centraal Plan Bureau (CPB) blijkt vandaag wederom dat de rijken minder belasting betalen. ‘We moeten nu echt stoppen elkaar voor de gek te houden met ons "mooie" sociale belastingstelsel, want dat is het niet’, reageert Petra Bolster, lid Dagelijks Bestuur FNV.

Slapend rijk worden

Bolster: ‘We belasten inkomen uit arbeid veel meer dan inkomen uit kapitaal en bedrijfswinsten. De rijken worden slapend rijk. Het is oneerlijk en leidt tot een steeds grotere scheefgroei. Hoog tijd dat het belastingstelsel wordt veranderd en dat het wettelijk minimumloon wordt verhoogd naar 14 euro bruto per uur. Want er is geld genoeg, het wordt alleen niet eerlijk verdeeld.’

Inkomensongelijkheid

Een belangrijk aspect uit het CPB onderzoek gaat over de vraag wat we in Nederland tot het inkomen rekenen en meenemen in de cijfers over inkomensongelijkheid. Bolster: ‘Het is goed dat het CPB aangeeft dat veel geld bij rijken uit vermogen komt en dat de belasting daarvan internationaal bijzonder scheef is.’

‘Verander belastingstelsel’

Het is voor de FNV geen verrassing dat in Nederland de sterkste schouders niet de zwaarste lasten dragen. Bolster: 'De belasting op kapitaal is in Nederland laag. Met tarieven van 25% en 15% wordt er heel weinig winstbelasting betaald. Bovendien wordt ondernemingsvermogen fiscaal sterk ontzien. Zo is box 2 het ideale fiscale speeltje voor de rijken om het betalen van belasting te ontwijken. Ook heeft het kabinet jarenlang getreuzeld om een belasting op het werkelijk rendement in box 3 in te voeren.'

Arbeid belonen, vermogen belasten

Het wordt tijd dat we arbeid belonen en vermogen belasten. Met een hogere belasting op kapitaal kan de overheid meer investeren in zorg, onderwijs en veiligheid en kan het wettelijk minimumloon omhoog naar 14 euro'.

Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Daarnaast maken we optioneel gebruik van statistische en marketing cookies. De functionele en statistische cookies maken geen gebruik van persoonsgegevens. De marketing cookies worden gebruikt voor het personaliseren van advertenties. Onderstaand kun je toestemming geven voor het gebruik van cookies. Voor meer informatie, of om op ieder moment je instellingen weer te wijzigen, kun je terecht op onze pagina over de cookies.

Functionele cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de websites naar behoren functioneert.

Statistische cookies

:

Geven inzicht in hoe onze bezoekers de websites gebruiken.

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de websites op jouw voorkeur af te stemmen.