Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele en analytische cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens en hier is geen toestemming voor nodig. Daarnaast maken we gebruik van marketing cookies om de website op jouw voorkeuren af te stemmen. Hiervoor kun je onderstaand toestemming geven. Je kunt je instellingen altijd weer wijzigen op de pagina over de cookies.

Functionele & analytische cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de website naar behoren werkt en om analyse uit te voeren

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de website op jouw voorkeur af te stemmen.

Een nieuw sociaal contract nodig voor herstel van vertrouwen

Voorzitter Tuur Elzinga spreekt de derde Banninglezing uit

Persvoorlichting
Door Persvoorlichting 21 februari 2022

FNV-voorzitter Tuur Elzinga sprak maandag 21 februari vanuit de Rode Hoed in Amsterdam de derde Banninglezing uit. Elzinga pleit in de Banninglezing voor de noodzakelijkheid van een nieuw sociaal contract.

Tuur Elzinga

foto: Paul te Stroete

Dat zou een begin van de oplossing kunnen zijn van veel maatschappelijke vraagstukken waar we momenteel mee te maken hebben. Afnemend vertrouwen in de politiek, onvoldoende bescherming van de burger in de rechtsstaat en toenemende ongelijkheid in de samenleving. In dit nieuwe sociaal contract moet het herstel van vertrouwen centraal zijn. Veel burgers, werknemers, voelen zich na 40 jaar ‘uitverkoop’ door hun overheid verkocht, verweesd, verraden, vertrapt en verscheurd. Het is volgens Elzinga niet gek dat de burgers de politiek zijn gaan wantrouwen en polarisatie voet aan de grond kreeg.

Wil je de speech lezen, bekijk dan hier de tekst (pdf)

Nieuw begrip van vrijheid

Elzinga pleit in de Banninglezing dat een nieuw sociaal contract start met het definiëren van een nieuw begrip van vrijheid. Het marktfundamentalisme heeft niet alleen de publieke sector en de georganiseerde solidariteit uitgehold – en daarmee de zekerheid van mensen. Het heeft ook ongelijkheid vergroot en de vrijheid van mensen beknot. Als de overheid nieuw vertrouwen zoekt, is herstel van deze vrijheid essentieel. Vrijheid om te kunnen léven, vrij van angst en gebrek. Vrijheid om te kunnen zijn wie je wil zijn, met kansengelijkheid voor iedereen. En vrijheid om grip op je leven te hebben; in werken en wonen.

Elzinga doet suggesties voor een overheid die mensen hoort, ziet en  serieus neemt. Die een omgeving stimuleert waarin iedereen meetelt en zeggenschap heeft over de koers van zijn leven en werk.

Ook reflecteerde de FNV-voorzitter op de rol van de vakbeweging in de laatste decennia, waarbij het schetsen van  een fundamenteel alternatief te lang uitbleef.