Vrijdag is Fat Cat Day

Portret Mariëtte van Dijk
Door Mariëtte van Dijk 6 januari 2022

Op 7 januari is het Fat Cat Day. De dag waarop 14 meest invloedrijke CEO’s in Nederland gemiddeld al een beloning op zak hebben waar iemand met een minimumloon het hele jaar voor moet werken.

De top 3 wordt aangevoerd door Frans van Houten, CEO Philips (€6.418.000,-) Frans Muller, CEO Ahold Delhaize (€6.284.000,-) en Ben van Beurden, CEO Shell (€6.093.000,-). Zij hadden al op 2 januari en minimum jaarloon binnen. 

Scheefgroei

Petra Bolster, bestuurslid FNV: 'De verhoudingen zijn nog steeds ongelooflijk scheef. Van het huidige minimumloon van 10,48 euro bruto per uur kunnen werknemers amper rondkomen. In de vitale sectoren werken ruim 1 miljoen op of net boven dit minimumloon. Een schril contrast met de miljoenen winsten die, ook in die sectoren, worden gemaakt in Nederland. Werknemers die rond het minimumloon verdienen, hebben vaak ook nog het meest te verduren van de coronacrisis, terwijl grote bedrijven als Ahold, Randstad en PostNL juist hebben kunnen profiteren’. 

PostNL zag de winst groeien van 4 miljoen in 2019 naar 213 miljoen in 2020, wat gunstig uitpakte voor de bonus van directeur Herna Verhagen en voor de aandeelhouders. De werknemers betaalden de prijs in de vorm van hoge werkdruk. Op dit moment onderhandelt FNV met PostNL voor een eerlijke loonsverhoging voor de postbezorgers. Zij verdienen nu 10 a 11 euro bruto per uur.

Eerlijke verdeling

De koopkracht van mensen met een minimumloon is 20% gedaald sinds eind jaren '70 en de ontwikkeling ervan loopt al jaren achter bij de gemiddelde loonontwikkeling. Het nieuwe kabinet wil het minimumloon verhogen met 80 cent verspreid over de komende 4 jaar. FNV vindt dit te weinig en voert sinds 2019 actie voor minimaal 14 euro per uur.

Bolster: 'Maar deze 14 CEO’s hoeven natuurlijk niet te wachten en kunnen nu al hun verantwoordelijkheid nemen en hun invloed gebruiken om de rijkdom eerlijker te verdelen. Zij kunnen het voortouw nemen en het werk van hun mensen beter waarderen door de lonen te verhogen en hun werknemers een loon van minimaal 14 euro per uur te betalen’.

Fat Cat Day 2022

FNV vergeleek, net als vorige twee edities, de beloningen van de CEO’s van de 14 meest invloedrijke bedrijven in Nederland met het wettelijk minimumloon. Deze 14 CEO's kunnen hun invloed en maatschappelijke positie aanwenden om het minimumloon te verhogen. De bedrijven waar zij werken zitten in het bestuur van VNO-NCW. De CEO's schuiven regelmatig aan tafel bij een bewindspersoon en staan op de Volkskrantlijst van meest invloedrijke Nederlanders.

Online verkiezing

Om aandacht te vragen voor de scheve verhoudingen organiseert de FNV rondom Fat Cat Day een online verkiezing op Facebook voor ‘Grootste Coronaprofiteur’ van Nederland. Er kan worden gekozen tussen Ahold, Randstad en PostNL. De winnaar wordt bekendgemaakt tijdens een online meeting dinsdagavond 11 januari.

FNV wil minimumloon van 14 euro bruto per uur

FNV voert met de campagne ‘Voor 14’ sinds 2019 actie voor verhoging van het minimumloon naar 14 euro bruto per uur. Binnen de campagne zijn werkenden actief die minder dan 14 euro bruto per uur verdienen. Inmiddels zien sommige politieke partijen de noodzaak van een flinke verhoging van het minimumloon. In het nieuwe coalitie akkoord is een verhoging opgenomen van 80 eurocent verspreid over vier jaar. Dit is volgens de FNV nog volstrekt onvoldoende. Ook eist de vakbond dat de koppeling tussen het wettelijke minimumloon en de AOW wordt behouden. 

Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Daarnaast maken we optioneel gebruik van statistische en marketing cookies. De functionele en statistische cookies maken geen gebruik van persoonsgegevens. De marketing cookies worden gebruikt voor het personaliseren van advertenties. Onderstaand kun je toestemming geven voor het gebruik van cookies. Voor meer informatie, of om op ieder moment je instellingen weer te wijzigen, kun je terecht op onze pagina over de cookies.

Functionele cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de websites naar behoren functioneert.

Statistische cookies

:

Geven inzicht in hoe onze bezoekers de websites gebruiken.

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de websites op jouw voorkeur af te stemmen.