Lonen moeten automatisch meestijgen met de prijzen

facet hoofdkantoor FNV
Door Persvoorlichting 6 januari 2022

Vandaag maakte het CBS bekend dat de cao- lonen in 2021 gemiddeld zijn gestegen met 2.1%. De inflatie was gemiddeld 2,4 %. Om te voorkomen dat werknemers er in koopkracht op achteruit gaan, eist de FNV dat de lonen automatisch meestijgen met de prijzen. 

geld

Petra Bolster, lid Dagelijks Bestuur FNV: ‘De lonen zijn in 2021 gemiddeld 0.3% minder gestegen dan de prijzen, waardoor mensen in koopkracht achteruit gaan. Om dit te voorkomen eisen we dat de lonen automatisch meestijgen met de prijzen. Dit moet worden vastgelegd in de cao’s. Werknemers zijn het beu om elk jaar opnieuw te moeten onderhandelen over de inflatiecorrectie en het behoud van hun koopkracht.'

Daarbovenop eist de FNV 100 euro bruto per maand erbij voor iedereen. Bolster: 'Zodat mensen met lage inkomens er evenveel op vooruit gaan als mensen met hoge inkomens. En het minimumloon moet echt naar 14 euro bruto per uur, want van het huidige 10,80 kun je nu al amper rondkomen.'

'Bedrijven dragen bij aan inflatie'

Of de prijzen verder stijgen is aan de bedrijven. Bolster: 'Als zij ervoor kiezen om eerst hun hoge winsten veilig te stellen en de stijging van de prijzen en lonen volledig door te berekenen aan de consument dan dragen zij zelf bij aan een hoge inflatie.'

Achtergrond Algemene Prijs Compensatie (APC)

De Algemene Prijscompensatie in de cao heeft als doel te garanderen dat het salaris van werknemers minimaal op gelijk niveau blijft. Werknemers zijn het beu om jaar op jaar te moeten onderhandelen over de inflatiecorrectie van het loon en het behoud van hun koopkracht. Behoud van de waarde van het bestaande salaris moet geen onderdeel van onderhandeling zijn, maar vastgelegd worden in de cao. 

Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Daarnaast maken we optioneel gebruik van statistische en marketing cookies. De functionele en statistische cookies maken geen gebruik van persoonsgegevens. De marketing cookies worden gebruikt voor het personaliseren van advertenties. Onderstaand kun je toestemming geven voor het gebruik van cookies. Voor meer informatie, of om op ieder moment je instellingen weer te wijzigen, kun je terecht op onze pagina over de cookies.

Functionele cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de websites naar behoren functioneert.

Statistische cookies

:

Geven inzicht in hoe onze bezoekers de websites gebruiken.

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de websites op jouw voorkeur af te stemmen.