Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele en analytische cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens en hier is geen toestemming voor nodig. Daarnaast maken we gebruik van marketing cookies om de website op jouw voorkeuren af te stemmen. Hiervoor kun je onderstaand toestemming geven. Je kunt je instellingen altijd weer wijzigen op de pagina over de cookies.

Functionele & analytische cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de website naar behoren werkt en om analyse uit te voeren

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de website op jouw voorkeur af te stemmen.

Lonen moeten automatisch meestijgen met de prijzen

portret Mariëtte van Dijk
Door Mariëtte van Dijk 06 januari 2022

Vandaag maakte het CBS bekend dat de cao- lonen in 2021 gemiddeld zijn gestegen met 2.1%. De inflatie was gemiddeld 2,4 %. Om te voorkomen dat werknemers er in koopkracht op achteruit gaan, eist de FNV dat de lonen automatisch meestijgen met de prijzen. 

geld

Petra Bolster, lid Dagelijks Bestuur FNV: ‘De lonen zijn in 2021 gemiddeld 0.3% minder gestegen dan de prijzen, waardoor mensen in koopkracht achteruit gaan. Om dit te voorkomen eisen we dat de lonen automatisch meestijgen met de prijzen. Dit moet worden vastgelegd in de cao’s. Werknemers zijn het beu om elk jaar opnieuw te moeten onderhandelen over de inflatiecorrectie en het behoud van hun koopkracht.'

Daarbovenop eist de FNV 100 euro bruto per maand erbij voor iedereen. Bolster: 'Zodat mensen met lage inkomens er evenveel op vooruit gaan als mensen met hoge inkomens. En het minimumloon moet echt naar 14 euro bruto per uur, want van het huidige 10,80 kun je nu al amper rondkomen.'

'Bedrijven dragen bij aan inflatie'

Of de prijzen verder stijgen is aan de bedrijven. Bolster: 'Als zij ervoor kiezen om eerst hun hoge winsten veilig te stellen en de stijging van de prijzen en lonen volledig door te berekenen aan de consument dan dragen zij zelf bij aan een hoge inflatie.'

Achtergrond Algemene Prijs Compensatie (APC)

De Algemene Prijscompensatie in de cao heeft als doel te garanderen dat het salaris van werknemers minimaal op gelijk niveau blijft. Werknemers zijn het beu om jaar op jaar te moeten onderhandelen over de inflatiecorrectie van het loon en het behoud van hun koopkracht. Behoud van de waarde van het bestaande salaris moet geen onderdeel van onderhandeling zijn, maar vastgelegd worden in de cao.