Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele en analytische cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens en hier is geen toestemming voor nodig. Daarnaast maken we gebruik van marketing cookies om de website op jouw voorkeuren af te stemmen. Hiervoor kun je onderstaand toestemming geven. Je kunt je instellingen altijd weer wijzigen op de pagina over de cookies.

Functionele & analytische cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de website naar behoren werkt en om analyse uit te voeren

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de website op jouw voorkeur af te stemmen.

Hoge inflatie voor lage inkomens

Persvoorlichting
Door Persvoorlichting 12 januari 2022

Voor het eerst in jaren is er weer een hoge inflatie in Nederland. Tussen december 2020 en december 2021 zijn de prijzen met gemiddeld 5.7% gestegen. Dit gemiddelde heeft echter niet voor iedereen dezelfde gevolgen.

Uit eerste berekeningen van FNV blijkt dat de prijsstijgingen voor met name lagere inkomens een hard gelag zijn.

De inflatie komt op dit moment vooral voort uit de stijging van de prijzen van elektriciteit, gas en brandstoffen. Huishoudens die hier relatief veel van kopen, zullen logischerwijs een grotere koopkrachtdaling kennen dan mensen die hier relatief een klein deel van hun inkomen aan besteden. Voor huishoudens met een lager inkomen is dit problematisch omdat zij een relatief groot deel van hun inkomen uitgeven aan gas en elektriciteit. Dit wordt versterkt doordat in Nederland huurwoningen gemiddeld genomen slechter zijn geïsoleerd dan koopwoningen.

Een rekenvoorbeeld maakt dit duidelijk. We hebben hiervoor gekeken naar de Nibud cijfers voor bestedingspatronen en de CBS cijfers voor inflatie. Voor een alleenstaande werknemer met een minimumloon en een sociale huurwoning komt de inflatie uit op circa 5.5%. Daarmee is de persoonlijke inflatie van deze persoon net onder het gemiddelde. Huurt deze persoon echter een slecht ge├»soleerde woning met weliswaar €100,- minder huur maar hogere stookkosten dan stijgt de inflatie naar 9.4%.

Klik hier een overzicht van de inflatie per persoon.

Kijken we daarentegen naar iemand met een modaal inkomen die eenzelfde soort woning heeft gekocht in plaats van huurt dan verandert het plaatje. Omdat voor deze persoon de energiekosten een veel kleiner deel van het inkomen uitmaken en de hypotheeklasten voor langere termijn zijn vastgezet, is de persoonlijke inflatie 3.6%.

Petra Bolster, lid Dagelijks Bestuur FNV: 'De inflatie van 5.7% heeft dus lang niet voor iedereen dezelfde impact. Om mensen met lagere inkomens niet in de kou te zetten, is het van groot belang om deze werknemers dit jaar een goede loonsverhoging te geven. Daarnaast moet het kabinet zo snel mogelijk werk maken van het verhogen van het minimumloon en de uitkeringen, zodat het minimumloon weer een inkomen is waar fatsoenlijk van geleefd kan worden en mensen die echt niet kunnen werken, weer rond kunnen komen van de bijstand.'