FNV roept Eerste Kamer op wet aan te nemen die discriminatie bij sollicitaties tegengaat

Stem voor gelijke kansen bij werving en selectie

Portret Mariëtte van Dijk
Door Mariëtte van Dijk 26 februari 2024

Dinsdag 27 februari behandelt de Eerste Kamer het wetsvoorstel ‘Toezicht gelijke kansen bij werving en selectie’. Over een week volgt de stemming. FNV roept de Eerste Kamer op de wet aan te nemen.

De wet, die door de Tweede Kamer al is aangenomen, verplicht werkgevers en uitzendbureaus maatregelen te treffen die discriminatie in de sollicitatiefase moet voorkomen. 

 43% van arbeidsdiscriminatie gebeurt tijdens sollicitatie

Bas van Weegberg, lid Dagelijks Bestuur FNV: ‘Hoewel discriminatie bij wet is verboden, kampt de arbeidsmarkt nog steeds met veel discriminatie. 43% van alle discriminatie op de arbeidsmarkt vindt plaats bij de werving en selectie. De huidige wet- en regelgeving is ontoereikend. Met deze nieuwe wet kun je veel leed voorkomen.’

Door wet kan Arbeidsinspectie ingrijpen

‘Doordat werkgevers en intermediairs verplicht worden vóoraf aan te tonen dat zij een objectieve sollicitatieprocedure waarborgen, kan de Arbeidsinspectie eerder ingrijpen. Stel dat een uitzendbureau een verzoek krijgt ‘om geen Marokkanen te leveren’, dan is dat bureau straks verplicht hiervan melding te doen bij de arbeidsinspectie.’

‘Nu wordt discriminatie pas aangepakt als het al heeft plaatsgevonden. Maar bewijs maar eens als sollicitant dat je bent gediscrimineerd. Daarom is deze wet zo belangrijk. Laat werkgevers bewijzen dat ze niet discrimineren.’

Radar 

De nieuwe wet is er mede gekomen nadat tv programma Radar in 2018 aantoonde met undercover onderzoek dat bijna de helft van de uitzendbureaus bereid was discriminerende werving en selectieverzoeken te honoreren. Ondanks dat ze wisten dat het verzoek discriminerend was en wettelijk verboden. Van Weegberg: ‘Het zijn dus niet alleen onbewuste vooroordelen die leiden tot discriminatie en wetsovertredingen.’

Discriminatie heeft gevolgen voor de arbeidsmarkt. Van Weegberg: ‘Als mensen worden gediscrimineerd die graag willen werken doet dat iets met hun motivatie. Uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau blijkt dat 5% van werkzoekenden als gevolg van ervaren discriminatie de zoektocht naar werk opgeeft.’

Hardnekkig probleem

Arbeidsmarktdiscriminatie gebeurt op veel manieren. Uit SCP onderzoek blijkt dat 56% van de werkzoekenden die vermoed te zijn gediscrimineerd, aangeeft dat dit om leeftijdsdiscriminatie ging.  Maar ook arbeidsdiscriminatie op basis van geloof, handicap of ziekte, geslacht, huidskleur en seksuele gerichtheid is een hardnekkig probleem.

Zie ook brief vakbonden aan Eerste Kamer - feb 2024

Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Daarnaast maken we optioneel gebruik van statistische en marketing cookies. De functionele en statistische cookies maken geen gebruik van persoonsgegevens. De marketing cookies worden gebruikt voor het personaliseren van advertenties. Onderstaand kun je toestemming geven voor het gebruik van cookies. Voor meer informatie, of om op ieder moment je instellingen weer te wijzigen, kun je terecht op onze pagina over de cookies.

Functionele cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de websites naar behoren functioneert.

Statistische cookies

:

Geven inzicht in hoe onze bezoekers de websites gebruiken.

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de websites op jouw voorkeur af te stemmen.