Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele en analytische cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens en hier is geen toestemming voor nodig. Daarnaast maken we gebruik van marketing cookies om de website op jouw voorkeuren af te stemmen. Hiervoor kun je onderstaand toestemming geven. Je kunt je instellingen altijd weer wijzigen op de pagina over de cookies.

Functionele & analytische cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de website naar behoren werkt en om analyse uit te voeren

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de website op jouw voorkeur af te stemmen.

Verhoog nu minimumloon en verbeter koopkracht werkenden  

Redactie
Door Redactie 7 december 2021

De nieuwe inflatiecijfers laten de noodzaak zien om de koopkracht van Nederlanders snel te verbeteren. Volgens de FNV kan Nederland niet langer wachten met het verhogen van het minimumloon naar 14 euro per uur (en meestijgende AOW en uitkeringen) en goede loonafspraken in cao’s. 

geld

FNV-voorzitter Tuur Elzinga: ‘De explosieve stijging van het dagelijks levensonderhoud raken vooral mensen die het minimumloon verdienen, uitkeringsgerechtigden en ouderen het hardst. Veel van hen kunnen op dit moment hun rekeningen niet meer betalen. Laat 2022 niet wéér een verloren jaar zijn voor hen. Dat wettelijk minimumloon moét hoger; naar 14 euro per uur. Maar ook werknemers boven het minimum zien hun koopkracht rap verdampen. Behalve het verhogen van de lonen met 100 euro per maand voor iedereen, is een automatische prijscompensatie noodzakelijk. Zo verdampen de loonsverhogingen niet direct met deze stijgende inflatie. En de doorgeslagen flex moet stoppen, want een vaste baan is vaak de beste koopkrachtverbetering voor mensen met een onzeker werk.’

Vorige week riep de FNV de politiek al op tot het snel verhogen van het minimumloon en daarmee bijstand en AOW) en de oproep aan werkgevers voor een goede loonsverhoging en automatische prijscompensatie.