Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele en analytische cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens en hier is geen toestemming voor nodig. Daarnaast maken we gebruik van marketing cookies om de website op jouw voorkeuren af te stemmen. Hiervoor kun je onderstaand toestemming geven. Je kunt je instellingen altijd weer wijzigen op de pagina over de cookies.

Functionele & analytische cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de website naar behoren werkt en om analyse uit te voeren

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de website op jouw voorkeur af te stemmen.

Oproep aan politiek: verhoog nu minimumloon én daarmee bijstand en AOW

portret José Kager
Door José Kager 1 december 2021

De FNV roept de Tweede Kamer op de koopkracht van mensen te repareren per 1 januari 2022. Nu de prijzen van essentiële levensbehoeften zo hard stijgen, zijn mensen die rond het minimumloon verdienen, uitkeringsgerechtigden en ouderen het meest de klos. Ook roept de FNV werkgevers op de automatische prijscompensatie die de bond eist in 2022, te honoreren en daarmee de lonen van werknemers op peil te houden.

FNV-voorzitter Tuur Elzinga: ‘Wij willen dat de Tweede Kamer nu besluit het minimumloon, en daaraan gekoppeld de AOW en het sociaal minimum zoals de bijstand, te verhogen. Dit is noodzakelijk voor alle mensen met een laag inkomen. Veel van hen kunnen op dit moment hun rekeningen niet meer betalen gezien de enorme prijsstijgingen. Die treffen die groepen echt keihard. De voorgenomen bezuiniging op de bijstand moet bovendien direct van de baan. Gepensioneerden zouden zijn geholpen met het verhogen van de ouderenkorting. Laat 2022 niet wéér een verloren jaar zijn voor de koopkracht van mensen die het al zo zwaar hebben.’

Energierekening

De FNV gaf in de afgelopen maand aan, dat de compensatie voor de energierekening met name bij mensen met een laag inkomen terecht zou moeten komen.

Oproep aan werkgevers: APC

De FNV heeft als looneis in 2022 gesteld: automatische prijscompensatie (APC) en een koopkrachtverbetering van 100 euro per maand voor elke werkende. Met een APC-regeling in de cao dalen de lonen niet in waarde door de inflatie.

Waardevast loon

Elzinga: ‘Werkgevers kiezen ervoor hun winsten veilig te stellen en de hogere prijzen voor hun productiemiddelen door te berekenen aan de consument. Dat veroorzaakt mede deze inflatie en wij willen daarvoor compensatie in de lonen. Werknemers moeten er niet op achteruit gaan. Hun loon moet gewoon waardevast blijven, zeker nu de economie zo floreert. Koopkrachtverbetering komt van die 100 euro per maand die we eisen, dat is percentueel meer voor mensen met een laag inkomen.’

Grote winsten

Veel bedrijven maken grote winsten, maar als bedrijven in bepaalde sectoren -als bijvoorbeeld de horeca en evenementenbranche- door de coronamaatregelen minder goed draaien, dan past de FNV in overleg met de leden de looneis aan.