Meerderheid van jong werkenden is voor menstruatieverlof

Portret Yvette de Vries
Door Yvette de Vries 4 november 2021

Driekwart van de Nederlanders onder de 35 jaar staat positief tegenover het invoeren van menstruatieverlof. Dat blijkt uit een peiling van FNV Young & United onder zo’n 3.000 jong werkenden. Van de jonge mensen die menstrueren, geeft 89% aan hun werk minder goed te doen in die periode van de maand. Toch wordt dit nauwelijks besproken op de werkvloer.

Hacer Karadeniz, bestuurder FNV Young & United: ‘Voor deze groep zou het al helpen als ze hun werk flexibeler kunnen indelen, maar de eerste stap is menstruatieklachten op de werkvloer bespreekbaar maken.’   

Grote gevolgen 

Karadeniz: ‘Dat taboe kan best grote gevolgen hebben, juist als je een onzeker contract hebt, wat bij veel jonge mensen helaas het geval is. Werknemers zijn niet verplicht om de reden van ziekmelding aan hun leidinggevende te vertellen, maar als je regelmatig ziek bent vanwege menstruatieklachten, dan is de kans dat je contract niet wordt verlengd of dat je niet meer wordt opgeroepen voor werk groot.’

Verschillende oplossingen

Verder gaven veel respondenten aan dat flexibel werken niet in alle sectoren mogelijk is, bijvoorbeeld in de zorg of het onderwijs. Karadeniz: ‘We moeten daarom ook naar verschillende oplossingen kijken, en menstruatieverlof is een van de mogelijkheden.’

Invloed op productiviteit

De jonge mensen die aangeven minder productief te zijn, hebben klachten die variëren van minder gefocust zijn, tot alleen nog maar in bed kunnen liggen. Ook uit eerder onderzoek  van Radboudumc in 2019 bleek dat menstruatieklachten leiden tot een afname van de arbeidsproductiviteit; gemiddeld gaat dat om negen dagen per jaar. Karadeniz: ‘De invloed van menstruatieklachten op werk is dus ingrijpend, maar er is nog te weinig aandacht voor.’

Open gesprek 

FNV Young & United wil een open gesprek op de werkvloer, waarbij geen taboe onbesproken blijft. Karadeniz: ‘Want voor iedereen,
ongeacht gender, geldt dat aldoor presteren op werk onmogelijk is. Of het nu door menstruatie, stress, rouw of iets anders komt.’ In meedenksessies willen ze oplossingen bedenken die het taboe moeten doorbreken en de bewustwording verhogen.

FNV Young & United

FNV Young & United is een beweging van jonge mensen binnen de grootste vakbond van Nederland. Zij geven studenten, starters en jong werkenden een stem bij werkgevers en politiek. Daarnaast helpen ze jonge mensen bij de eerste stappen op de arbeidsmarkt door onder andere advies over het opstellen van een cv, het onderhandelen over loon en arbeidscontracten.

Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Daarnaast maken we optioneel gebruik van statistische en marketing cookies. De functionele en statistische cookies maken geen gebruik van persoonsgegevens. De marketing cookies worden gebruikt voor het personaliseren van advertenties. Onderstaand kun je toestemming geven voor het gebruik van cookies. Voor meer informatie, of om op ieder moment je instellingen weer te wijzigen, kun je terecht op onze pagina over de cookies.

Functionele cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de websites naar behoren functioneert.

Statistische cookies

:

Geven inzicht in hoe onze bezoekers de websites gebruiken.

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de websites op jouw voorkeur af te stemmen.