Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele en analytische cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens en hier is geen toestemming voor nodig. Daarnaast maken we gebruik van marketing cookies om de website op jouw voorkeuren af te stemmen. Hiervoor kun je onderstaand toestemming geven. Je kunt je instellingen altijd weer wijzigen op de pagina over de cookies.

Functionele & analytische cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de website naar behoren werkt en om analyse uit te voeren

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de website op jouw voorkeur af te stemmen.

Coronasteunpakket: ad hoc, inconsistent, onvoldoende voor behoud werk en inkomen

portret José Kager
Door José Kager 16 november 2021

De FNV wil meer steun voor werkenden, nu openingstijden voor winkels en horeca beperkt zijn en mensen met flexbanen uren of hun hele baan kwijtraken, zeker als de beperkte openstelling langer duurt dan drie weken. Zij kunnen zomaar naar huis worden gestuurd en daarmee flink in inkomen achteruit gaan.

Zakaria Boufangacha, vicevoorzitter: ‘We hebben deze zomer gepleit voor handhaving van het steunpakket, ook na 1 oktober. Dan hadden werknemers en werkgevers meer duidelijkheid en zekerheid gehad als de situatie weer onzeker zou worden, zoals nu. Vandaag presenteert het kabinet een uitgekleed steunpakket, dat nu niet volstaat, en al helemaal niet als de beperkingen langer dan drie weken duren. De FNV wil dat alles weer uit de kast gehaald wordt als het langer duurt. Dit is ad hoc beleid.’

Inconsistent

De FNV wil dat gebruik kan worden gemaakt van de werktijdverkorting (wtv) omdat in de horeca en detailhandel minder uren gemaakt worden. Dat mag niet afgewenteld worden op de werknemers. Wtv zou een goede oplossing kunnen bieden. Dat is nu niet mogelijk omdat het kabinet vindt dat corona geen onvoorziene omstandigheid is.

Boufangacha: ‘Dat is belachelijk! En inconsistent omdat bij de eerste golf de wtv wel gewoon beschikbaar was voor ondernemingen zodat ze hun werknemers in dienst konden houden en verlies van uren konden opvangen. De wtv moet gewoon opengesteld worden!’

Niks extra’s

Verder vindt de FNV het belangrijk dat er voldoende steun is voor flexers, omdat zij als eerste de dupe kunnen worden. De vakbond pleit voor Tonk en Tozo voor zzp’ers. Maar het kabinet wil helaas niet verder gaan in de steun dan ze nu leveren. Boufangacha: 'Feitelijk gebeurt er dus niks extra’s in de komende drie weken voor werknemers om banen en inkomen te behouden. Dat is uitermate teleurstellend. We houden nauwlettend in de gaten hoe de ontwikkelingen in de komende weken zullen zijn.’