Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele en analytische cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens en hier is geen toestemming voor nodig. Daarnaast maken we gebruik van marketing cookies om de website op jouw voorkeuren af te stemmen. Hiervoor kun je onderstaand toestemming geven. Je kunt je instellingen altijd weer wijzigen op de pagina over de cookies.

Functionele & analytische cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de website naar behoren werkt en om analyse uit te voeren

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de website op jouw voorkeur af te stemmen.

Maak verkiezingsbeloften werk en inkomen prioriteit in regeerakkoord

Oproep FNV aan Kaag en Rutte 

portret Annika Heerekop
Door Annika Heerekop 02 juli 2021

Het is noodzakelijk dat een nieuw kabinet een herstelbeleid gaat voeren dat een aantal structurele problemen in Nederland oplost. Meer zekerheid op de arbeidsmarkt, verkleinen van ongelijkheid in kansen en inkomen, betere sociale zekerheid, investeren in publieke sectoren en een eerlijker verdeling van lasten en welvaart.

Binnenhof

Dat schrijft FNV-voorzitter Tuur Elzinga in een brief aan Sigrid Kaag (D66) en Mark Rutte (VVD). De vakbond doet in de brief voorstellen aan de partijleiders, die starten met het schrijven van een ‘document op hoofdlijnen’ voor een regeerakkoord.

Elzinga: ‘Het is tijd dat de voorjaarsbeloften om de gunst van de kiezers te winnen nu ook verzilverd worden in een regeerakkoord. Bijna alle politieke partijen hebben tijdens de campagnes beloofd om het minimumloon substantieel te verhogen. Nu is het tijd voor daden om de scheefgroei in Nederland te keren. Dat begint wat ons betreft met een verhoging van het minimumloon van amper een tientje naar 14 euro per uur en de vaste baan weer als norm.’

SER-advies integraal opnemen in akkoord

FNV pleit er in de brief voor dat de partijleiders de concrete voorstellen uit het onlangs vastgestelde SER-advies arbeidsmarkt integraal overnemen in het regeerakkoord. Hierin roepen vakbonden, werkgeversorganisaties en kroonleden het nieuwe kabinet op om flink te investeren in 'brede welvaart'. Hiervoor is nodig om het vaste contract weer de norm te maken en de concurrentie op arbeidsvoorwaarden te stoppen; het wettelijk minimumloon, de AOW en de uitkeringen fors te verhogen, en flinke investeringen te doen in publieke sectoren, zekerheid van werk en inkomen, een duurzaam leefklimaat en in een sterke, toekomstbestendige economie.

Elzinga: ‘De doorgeslagen flex heeft grote schade gebracht aan werkenden en de maatschappij. Flexwerkers zijn de afgelopen 10 jaar 42,5 miljard euro aan inkomsten en premies misgelopen en de schatkist ruim 12 miljard euro aan loonbelasting. Nu ligt er een integraal en afgewogen pakket aan voorstellen om de positie van werkenden weer te versterken en zo de balans te herstellen. Met draagvlak van de belangrijkste partijen in de polder. Geen cherry picking dus. Dit kan een nieuwe regering niet zomaar aan zich voorbij laten gaan.’

Investeringen in publieke diensten

Mensen werkzaam in de zorg, veiligheid, onderwijs en uitvoeringsinstellingen als gemeenten en het UWV hebben ondanks beperkte middelen topprestaties geleverd. En hoewel de taken van de diverse publieke diensten verschillen, is er een grote gemene deler: jarenlange onder-investeringen in mensen en materieel. De salarisontwikkeling loopt achter bij de markt en de werkdruk is hoog door onvoldoende collega’s.

Elzinga: ‘Als de coronacrisis iets heeft benadrukt, dan is dat het belang van goed functionerende vitale sectoren, waaronder de publieke diensten voor de samenleving. Willen we een veilig, ontwikkeld en gezond Nederland, ook voor de volgende generaties, dan moeten investeringen in de publieke diensten met dikke letters in het nieuwe regeerakkoord terecht komen.’

Coronaheffing

Om te zorgen dat er voldoende belastingmiddelen binnenkomen wil de FNV in de herstelfase een coronaheffing voor bedrijven die nu hoge winsten maken. De belasting voor de hoogste winsten werd afgelopen jaren verlaagd van 35 naar 25 procent. Vakbond FNV wil die verlaging terugdraaien. Dat levert de samenleving nog eens elk jaar tot 8 miljard euro op.

Elzinga: ‘De winnaars in de coronatijd, zoals grote supermarktketens, webwinkels en online dienstverleners, hebben torenhoge winsten gemaakt. Door een coronaheffing dragen de sterkste schouders eerlijk bij aan het herstel van onze samenleving. Met de opbrengst kan er ge├»nvesteerd worden in bijvoorbeeld de zorg, cruciale beroepen of steunmaatregelen voor werkenden en kleine ondernemers.’