Driekwart werkenden vindt dat werkgever arbeidsrisico's onvoldoende aanpakt

facet hoofdkantoor FNV
Door Persvoorlichting 19 april 2021

Driekwart van de werkenden vindt dat hun werkgever arbeidsrisico’s onvoldoende aanpakt of oplost. Dat blijkt uit onderzoek* dat de FNV hield onder ruim 5.600 werkenden. In de top drie van arbeidsrisico’s staan werkdruk, fysieke belasting en klimaat op het werk (tocht, hitte en kou) met stip bovenaan.

Verder komt uit het onderzoek dat ongeveer de helft van de ondervraagden zegt het werk, gezien de arbeidsomstandigheden, niet tot hun pensioenleeftijd te kunnen doen. Een op de vijf jongeren geeft aan afgelopen jaar een ongeluk te hebben gehad op het werk.

Mensen aan de zijlijn

FNV-vicevoorzitter Kitty Jong: ‘Deze uitkomsten verrassen mij helaas niet. Werkgevers zijn verantwoordelijk voor een gezonde en veilige werkomgeving. Maar vaak geven zij geen voorlichting aan werknemers en hebben zij geen plan om de risico’s aan te pakken. Zij maken hun rol niet waar. Hierdoor komen onnodig veel mensen aan de zijlijn te staan. De politiek mag zich deze cijfers dan ook aantrekken –zelfregulering van werkgevers werkt niet. De Inspectie SZW zou meer mogelijkheden en capaciteit moeten hebben om te inspecteren.’

Helft denkt niet tot pensioen te kunnen doorwerken

Bijna de helft (47%) van de mannen denkt zijn pensioen op deze manier niet gezond te kunnen halen, bij vrouwen is dat zelfs 57%. Jong: ‘Dat zijn schokkende cijfers, het logische gevolg van arbeidsomstandigheden waaronder mensen moeten werken. Dat móet echt verbeteren. En stoppen na 45 jaar werken moet de komende jaren echt gerealiseerd worden.’

Emotioneel zwaar werk

De cijfers bij vrouwen liggen wat hoger, omdat vrouwen vaker in de zorg werken. Ook hebben zij vaker moeite werk en privé in balans te houden door het werk. Mensen uit de zorg hebben het meest te maken met werkdruk, emotioneel zwaar werk en ongewenst gedrag op het werk. Maar ook een grote (corona)besmettingskans, lichamelijke belasting en warmte, kou en tocht eisen hun tol. Dat laatste speelt in alle sectoren. Een op de drie werkenden voelde zich het afgelopen jaar ziek door het werk.

Ongeluk

Jongeren hebben afgelopen jaar vaker dan ouderen een ongeluk gehad op het werk, variërend van een lichte beknelling van een vinger tot ernstiger letsel.

Opknippen

42% van de ondervraagden heeft last van werkdruk. Dat geldt vooral voor mensen die gebrek aan zeggenschap en autonomie ervaren, omdat ze het werktempo niet zelf kunnen regelen, of altijd beschikbaar moeten zijn. Ook technische innovatie heeft invloed. Mensen moeten hierdoor vaak sneller werken en hun prestaties worden continue gemonitord. Ook het opknippen van werk in saaiere eentonige handelingen is slecht voor de gezondheid.

Gereduceerd tot nummer

Jong: ‘Werkenden worden gedegradeerd tot ‘handjes’ en voelen zich dan vaak gereduceerd tot een nummer. Zeggenschap over je werk is cruciaal voor je werkplezier en gezondheid. Niet voor niets maakte de Wetenschappelijke Raad voor Regeringsbeleid hier vorig jaar een groot punt van. Door de doorgeslagen flexibele arbeidsmarkt en de platformeconomie durven mensen dit gebrek aan zeggenschap niet goed aan te kaarten. Een vast contract geeft wel de zekerheid die werknemers nodig hebben om risico’s op het werk bespreekbaar te maken.’

Download de highlights

Download het hele rapport

Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Daarnaast maken we optioneel gebruik van statistische en marketing cookies. De functionele en statistische cookies maken geen gebruik van persoonsgegevens. De marketing cookies worden gebruikt voor het personaliseren van advertenties. Onderstaand kun je toestemming geven voor het gebruik van cookies. Voor meer informatie, of om op ieder moment je instellingen weer te wijzigen, kun je terecht op onze pagina over de cookies.

Functionele cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de websites naar behoren functioneert.

Statistische cookies

:

Geven inzicht in hoe onze bezoekers de websites gebruiken.

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de websites op jouw voorkeur af te stemmen.