Uniek sociaal plan voor maaltijdbezorgers Deliveroo

Persvoorlichting
Door Persvoorlichting 19 oktober 2022

De FNV heeft een sociaal plan met Deliveroo afgesproken voor ruim 9000 Riders (maaltijdbezorgers). Dat is nodig, nu Deliveroo op 30 november uit Nederland vertrekt. Daarmee raken duizenden Riders binnenkort hun werk kwijt. De FNV is erin geslaagd overeenstemming met Deliveroo te bereiken over een compensatiepakket voor de Riders die het laatste jaar voor Deliveroo hebben gewerkt.

Het compensatiebedrag bestaat uit twee delen: een bedrag ter hoogte van 38% van hun inkomen in het afgelopen jaar én een bedrag gebaseerd op hun inkomen en arbeidsverleden.

Redelijke compensatie

FNV-bestuurder Platformwerk Anja Dijkman: ‘Het is uniek dat we afspraken hebben kunnen maken voor de Riders nu het platform uit Nederland vertrekt. De FNV wil dat recht gedaan wordt aan de maaltijdbezorgers; dit is een redelijke compensatie. Deliveroo wil niet nog meer juridische procedures. Overigens zijn Riders vrij om het aanbod wel of niet te accepteren.’

Hoge Raad

FNV ligt al langer met Deliveroo overhoop over de afwezigheid van arbeidsovereenkomsten en de toepassing van de cao beroepsgoederenvervoer.  De door de FNV aangespannen rechtszaken voor individuele vakbondsleden en de twee hoger beroepszaken (cassatie) gaan dan ook door. In december wordt de uitspraak van de Hoge Raad verwacht over de dienstverbanden, en in het voorjaar van 2023 over de toepasselijkheid van de cao beroepsgoederenvervoer.

Handhaven

De FNV maakt zich zorgen dat Deliveroo Riders nu voor onder andere Uber Eats gaan werken, een andere maaltijdbezorger, die zich niet aan wet- en regelgeving houdt. Dijkman: ‘We mogen hopen dat de overheid, met name de belastingdienst, eindelijk gaat handhaven en schijnzelfstandigheid een halt toeroept. Dit duurt al veel te lang en zet feitelijk een bijl aan de wortel van ons arbeidsrecht.’

Toelichting

De compensatie is beschikbaar voor ruim 9000 Riders die voor Deliveroo hebben gewerkt in de periode augustus 2021-augustus 2022. Het Sociaal Plan biedt een compensatie voor beëindiging van de overeenkomsten van Riders, die bestaat uit twee delen:

Deel A:

De Rider ontvangt 38% van het bedrag dat hij voor bezorgingen in de periode tussen 10 augustus 2021 en 10 augustus 2022 heeft verdiend.

Deel B:

Deze vergoeding is gebaseerd op de gemiddelde maandverdienste in de periode 10 augustus 2021- 10 augustus 2022, vermeerderd met 38%. Dit wordt vermenigvuldigd met het aantal jaren dat iemand voor Deliveroo heeft gewerkt en wordt door 3 gedeeld.  

Een voorbeeld:

Een Rider heeft in de periode 3000 euro verdiend en 2 jaar en 6 maanden voor Deliveroo gewerkt

Deel A: 38% van 3000 = 1140

Deel B: 3000 + 1140 = 4140 : 12 = 345 per maand x 2.5 (periode gewerkt) = 862,50 : 3 = 287.50

Deze Rider ontvangt aan compensatie 1140 + 287.50 = 1427,50

  

 

Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Daarnaast maken we optioneel gebruik van statistische en marketing cookies. De functionele en statistische cookies maken geen gebruik van persoonsgegevens. De marketing cookies worden gebruikt voor het personaliseren van advertenties. Onderstaand kun je toestemming geven voor het gebruik van cookies. Voor meer informatie, of om op ieder moment je instellingen weer te wijzigen, kun je terecht op onze pagina over de cookies.

Functionele cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de websites naar behoren functioneert.

Statistische cookies

:

Geven inzicht in hoe onze bezoekers de websites gebruiken.

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de websites op jouw voorkeur af te stemmen.